Mondkapjesdeal
'Van Lienden stelde zelf alle voorwaarden voor mondkapjesdeal’
Het ministerie van VWS liet Sywert van Lienden alle voorwaarden bepalen bij de miljoenenorder voor de mondkapjes, zoals de prijs en de eis van vertrouwelijkheid. Dat meldt De Volkskrant op basis van nieuwe documenten die nog niet met de Tweede Kamer zijn gedeeld.
Het onderhandelingsdocument waarover De Volkskrant beschikt, geeft nog meer inzicht in de wijze waarop de deal van 100 miljoen euro voor 40 miljoen mondkapjes tot stand kwam. Van Lienden en twee compagnons verdienden hier vorig jaar 20 miljoen aan, zo onthulde onderzoeksplatform Follow the Money eerder, terwijl Van Lienden al die tijd volhield zich belangeloos in te zetten tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.
Uit het document blijkt dat Van Lienden zich opstelde als de eisende partij richting het ministerie en dat zijn commerciële BV nog moest worden opgericht. Van Lienden schrijft op 13 april 2020 dat hij ‘de quality control’ van de mondkapjes in eigen hand wil houden. Hij eist ‘een duidelijk afnameschema’ zonder al te veel inmenging van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en bedingt ‘vrijheid voor ondernemerschap’. ‘Inkoop voor LCH vindt plaats via nieuw op te richten entiteit: Relief Goods Alliance bv.’
Pikant is dat Van Lienden zelf vertrouwelijkheid eist over de deal, iets waarop hij zich afgelopen weken beriep toen er ophef ontstond over het feit dat ze toch een forse commerciële winst hadden gemaakt.
Het LHC was destijds tegen de deal, maar het ministerie zette die toch door. Later bleek de kwaliteit niet goed genoeg. De mondkapjes liggen nog altijd in de voorraadkamers van VWS.
Hogere prijs
Van Lienden geeft in het stuk ook aan dat hij als commerciële partner een hogere prijs gaat bedingen dan hij eerder deed namens zijn non-profitorganisatie, Hulptroepen Alliantie. ‘Ten opzichte van het eerder gedane voorstel wordt in de driehoek kwaliteit, snelheid, prijs nu vooral gekozen voor snelheid en kwaliteit’, zo staat volgens De Volkskrant in het stuk. ‘De prijs zal iets hoger worden.’
Van Lienden richt zich in dit stuk tot een hoogste ambtenaar (secretaris-generaal) van het ministerie van Financiën, die in de coronacrisis werkte voor het ministerie van volksgezondheid. Formeel viel die dus onder minister van financiën Wopke Hoekstra (CDA) die tot nu toe zich niet heeft uitgelaten over de handelwijze van zijn partijgenoot. Van Lienden is naast een bekende mediapersoonlijkheid ook een prominent CDA-lid; hij schreef mee aan het partijprogramma voor de verkiezingen.
Minister Tamara van Ark van ziekenhuiszorg gaf afgelopen week toe dat de aankoop van de beschermingsmiddelen geheel was voorgefinancierd. Dit is in de crisisomstandigheden vorig jaar vaker gebeurd, erkende ze. Toch waren er afgelopen donderdag tijdens het coronadebat met de Tweede Kamer nog meer vragen over de voorfinanciering, die Van Ark nog moet uitzoeken. Volgens Van Ark was intern bekend dat er winst werd gemaakt, maar De Volkskrant meldt nu dat lagere ambtenaren al die tijd dachten dat het een non-profit-actie was.
Van Ark zei in het debat alles boven water te willen krijgen: ‘Ik sluit niet uit dat het feit dat iemand zoveel publiciteit zocht en op zoveel plekken liet weten dat hij het zelf beter kon, een rol heeft gespeeld.’
Lees ook:
De Kamer wil weten: Waarom sloot het ministerie juist met Sywert van Lienden een grote mondkapjesdeal?
Ruim negen miljoen euro verdiende BN’er Sywert van Lienden aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Zijn twee compagnons beiden vijf miljoen. In dit debat hoopte de Tweede Kamer antwoorden te krijgen over de pikante zaak.