CDA-lijsttrekkersverkiezing

Van Helvert geen kandidaat meer bij CDA

Martijn van Helvert: ‘De strijd gaat tussen de andere kandidaten.’ Beeld ANP
Martijn van Helvert: ‘De strijd gaat tussen de andere kandidaten.’Beeld ANP

Het CDA-Kamerlid Martijn van Helvert is geen kandidaat meer voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij schreef dinsdag in een brief aan zijn ‘CDA-vrienden’ dat hij zich terugtrekt. De kandidatuur van de Limburger kwam vorige week als een verrassing. Met zijn aanmelding waren er drie kandidaten om bij het CDA de lijst aan te voeren en na hem meldde zich ook nog Kamerlid Pieter Omtzigt.

De 42-jarige Van Helvert laat weten dat hij uit alle windstreken steunbetuigingen ontving, maar dat hij ook de realiteit ziet en die is dat ‘de strijd gaat tussen andere kandidaten’. In een peiling dinsdag van het televisieprogramma ‘Eenvandaag’ bleef Martijn van Helvert steken op 0 procent van de stemmen. Hij voerde campagne met de slogan ‘Wat ons bindt…’.

Hugo de Jonge maakt de meeste kans

Volgens deze peiling maakt vicepremier Hugo de Jonge de meeste kans om de kar te trekken. De meeste CDA-leden en ook niet-CDA-leden geven aan hem de voorkeur. Van de kiezers vindt 47 procent De Jonge de beste lijsttrekker. Kamerlid Pieter Omtzigt volgt met 34 procent. De kiezers vinden hem een goed Kamerlid, maar geen leider. Staatssecretaris Mona Keijzer krijgt de voorkeur bij 15 procent van de CDA-kiezers. De leden van het CDA maken vanaf 6 juli een keuze. Eventueel volgt er een tweede stemronde tussen 9 en 13 juli.

De katholieke Martijn van Helvert zit sinds 2014 in de Tweede Kamer. Hij is daar buitenlandwoordvoerder. Hij deed een gooi naar het leiderschap van zijn partij omdat hij vond dat iemand vanuit het zuiden van het land in de race vertegenwoordigd moest zijn. Nu blijven kandidaten over uit Rotterdam (De Jonge), Volendam (Keijzer) en Enschede (Omtzigt).

Lees ook:

Eigenzinnige Omtzigt schudt de CDA-verkiezing op

Met maar liefst vier kandidaten gaat het CDA lijsttrekkersverkiezing houden. Donderdagavond meldde Pieter Omtzigt zich.

Hugo de Jonge moet aan de bak in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap

Met onverwacht veel kandidaten krijgt het CDA als enige partij een felle lijsttrekkersverkiezing. Hugo de Jonge moet aan de bak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden