Tweede Kamerverkiezingen

Van Haga en Jansen hoog op kandidatenlijst FvD

Wybren van Haga  Beeld ANP
Wybren van HagaBeeld ANP

Op de nieuwe concept-kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat Wybren van Haga op plek 2. Op plek 7 staat Freek Jansen, de voorzitter van de Forum-jongerentak JFvD.

Vorige maand was er grote commotie om Jansen, omdat antisemitisme en homofobie welig zouden tieren binnen de JFvD onder zijn voorzitterschap. Huidig Forum-leider en oprichter Thierry Baudet voert de lijst aan.

Op plek 3 staat FVD-penningmeester Olaf Ephraïm en op plek 4 staat Hans Smolders. Die was eerder onder meer chauffeur van de vermoorde Pim Fortuyn. Eind november zei hij nog zich terug te trekken uit FVD “op dezelfde wijze zoals eerder Paul Cliteur en Theo Hiddema dat ook hebben gedaan.”

In de laatste peiling van Kantar van afgelopen woensdag staat FvD op twee zetels. In maart vorig jaar stond FvD nog op ongeveer 26 zetels in de peilingen. Sinds de zomer van 2019 zwakt de positie van de partij in de peilingen steeds verder af, onder meer door interne ruzie met Henk Otten en door onvrede over het partijleiderschap van Baudet.

Hiddema staat als lijstduwer op de lijst. Eerder was hij de nummer twee, maar hij verliet in november de Tweede Kamer na alle ophef binnen de partij.

Van Haga werd vorig jaar september uit de fractie van de VVD gezet en ging als eenmanspartij verder. Eind vorige maand sloot hij zich officieel aan bij FvD, nadat hij al langer samen met Baudet optrok in de Tweede Kamer. Voor de leegloop van de partij afgelopen maand stond hij op plek 8.

De lijst wordt op 9 januari ter goedkeuring voorgelegd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.

Verkiezingsprogramma

De partij presenteerde zaterdagavond ook haar verkiezingsprogramma. FVD wil een “strikt immigratiebeleid” en migranten terugsturen als ze “niet willen of kunnen integreren”. Ook moet Nederland de Europese Unie verlaten middels een “intelligente uittreding”. Daarnaast wil de partij “meer aandacht voor privacy, geen lockdowns, vrijheid van meningsuiting, een vuist tegen censuur op sociale media.”

Verder wil FVD “naar Israëlisch model” een recht op terugkeer voor Nederlandse emigranten. Ook Afrikaners, de nazaten van Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika, moeten van de partij een Nederlandse verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Update 26-12: alinea 3 t/m 5 en kader toegevoegd aan bericht, alinea 2 en 6 uitgebreid met extra informatie.

Lees ook:

Dit zijn de denkbeelden van Freek Jansen, van de in opspraak geraakte jeugdbeweging van Forum

De ophef over Freek Jansen en zijn jeugdbeweging is de directe aanleiding voor de crisis bij Forum voor Democratie. Wie is deze rechterhand van Thierry Baudet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden