BVNL

Van Haga begint nieuwe partij

Wybren van Haga eerder deze zomer tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over ontwikkelingen rond het coronavirus. Beeld ANP
Wybren van Haga eerder deze zomer tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over ontwikkelingen rond het coronavirus.Beeld ANP

De nieuwe partij van Wybren van Haga moet een klassiek-liberale realistische partij worden.

Redactie Trouw

Oud-FvD’er Wybren van Haga begint een nieuwe, rechtse politieke partij genaamd Belang van Nederland, afgekort BVNL. De partij wordt binnen enkele weken gelanceerd, zegt Van Haga. Olaf Ephraim en Hans Smolders, die twee maanden geleden samen met Van Haga Forum voor Democratie verlieten, maken ook deel uit van de nieuwe partij.

BVNL moet een ‘klassiek-liberale realistische partij’ worden, zei Van Haga afgelopen weekend tegen diverse media. De precieze datum van lancering wil Van Haga nog niet bekendmaken, maar dat duurt ‘eerder weken dan maanden’. Verder wil hij er nog niets over kwijt. Wel gaf Van Haga bij zijn vertrek bij Forum aan dat het ‘oorspronkelijke verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie leidend [blijft] voor het Kamerwerk’. En, schreef hij op Twitter, het belang van alle Nederlanders staat nog steeds op de eerste plaats.

Kleine ondernemers

Van Haga kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen maar liefst 241.000 voorkeursstemmen, bijna net zoveel als FvD-leider Thierry Baudet. Op 13 mei kondigde Van Haga op Twitter zijn vertrek uit Forum voor Democratie aan met de mededeling dat “er binnen de fractie een verschil van inzicht is ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt”. Directe aanleiding was een poster die Baudet naar buiten had gebracht. Daarop vergeleek hij de coronamaatregelen met de Tweede Wereldoorlog. “Om meerdere redenen vind ik het onverstandig om dat te doen”, reageerde Van Haga op de kwestie.

In de Kamer verzet Van Haga zich fel tegen de coronamaatregelen. Verder maakt hij zich sterk voor kleine ondernemers. Twee jaar geleden werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet.

Lees ook:

Opmerkelijk: Van Haga haalt in veel gemeenten meer stemmen dan FvD-leider Baudet

Nu steeds meer gemeenten de verkiezingsuitslagen per kandidaat publiceren, is bij Forum voor Democratie een opmerkelijk patroon te zien. Nummer 2 Wybren van Haga steekt partijleider Thierry Baudet bijna naar de kroon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden