Impact

Van Engelshoven biedt excuses aan voor oude transgenderwet

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Beeld ANP
Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.Beeld ANP

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) heeft zaterdagmiddag excuses gemaakt namens het kabinet voor de oude transgenderwet.

ANP

Die bepaalde dat een geslachtsverandering in het paspoort alleen kon na een fysieke transitie, waarbij mensen zich ook verplicht moesten steriliseren. De wet was van 1985 tot 2014 van kracht.

“Mensonterend”, zo noemt de demissionaire minister de vereisten in de transgenderwet. “Tientallen jaren zijn er mensen geweest die medische behandelingen ondergingen, die ze helemaal niet wilden. Maar ze wisten dat ze niet anders konden”, zo zegt ze. “Anderen hebben door deze wet juist gewacht. Ze hebben noodgedwongen uitgesteld zichzelf te worden. Jarenlang.”

Van Engelshoven sprak haar excuses uit tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar ook transgender en intersekse personen vertelden over de impact van de wet op hun leven en welke gevolgen zij hiervan ondervonden hebben. “Niemand van jullie had moeten meemaken wat jullie hebben meegemaakt. En het spijt me diep dat het toch zo is geweest”, zei Van Engelshoven tegen de aanwezigen.

Mensen die schade ondervonden door de wet, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 5000 euro per persoon.

Lees ook:

‘Openlijk transgender zijn is geen trend. Het is een keuze voor jezelf, en die is van levensbelang’

Dolblij is Noud Fortuin met het nieuwe wetsvoorstel voor transgenders. Het geeft steun en erkenning om zelf te kunnen bepalen welke geslachtsaanduiding er op de pasjes staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden