null

Asielzoekers

Van der Burg wil crisisnoodopvang langer openhouden

De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gaan daarmee akkoord.

Redactie Trouw

Verder is in een extra overleg tussen de bewindsman en de 25 burgemeesters gesproken over de zogeheten derdelanders. Dat zijn vluchtelingen uit Oekraïne die daar oorspronkelijk niet vandaan komen. Het gaat om zo’n 4700 mensen. De regeling waar zij onder vallen loopt begin maart af en de burgemeesters hebben gevraagd de regeling te verlengen om te voorkomen dat ze op straat komen. Van der Burg is positief over dit voorstel, zei hij.

Er is een groot tekort aan opvangplekken. Asielcentra zitten overvol en voor mensen die mogen blijven is geen huis beschikbaar. De komende maanden komen naar verwachting meer asielzoekers naar Nederland, terwijl het aantal opvangplekken daalt. Daarom is Van der Burg naarstig op zoek naar meer opvang.

Lees meer:

Tien keer meer asielzoekers in Zuid-Holland, vervijfvoudiging in Noord-Holland
Nu de opvang van asielzoekers wordt gespreid over Nederland, blijkt dat vooral Zuid-Holland en Noord-Holland met tienduizenden opvangplekken over de brug moeten komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden