Zorgbonus

Vakbonden ontstemd over gehalveerde zorgbonus

Medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en werknemers uit de industriële wasserijen voeren met vakbond FNV actie voor een betere cao. Beeld ANP
Medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en werknemers uit de industriële wasserijen voeren met vakbond FNV actie voor een betere cao.Beeld ANP

Vakbonden zijn niet te spreken over de zorgbonus van maximaal 240 euro die het kabinet dit jaar wil uitkeren aan zorgmedewerkers.

Pure minachting van het zorgpersoneel, zegt vakbond NU’91. Hartstikke teleurstellend, noemt de FNV de zorgbonus van maximaal 240 euro ook. Als het aan de bonden ligt, wordt er meer geld vrijgemaakt voor de zorg.

Over de zorgbonus is al langer gesteggel. Het kabinet zegde zorgmedewerkers eerder een tweede bonus toe van zo’n 500 euro. Maar minister Tamara van Ark van medische zorg krabbelde vorige maand terug, omdat ze niet meer dan 720 miljoen euro aan de bonus wil uitgeven. Vorig jaar gaf het kabinet bij de eerste bonus meer uit dan het wilde. Er waren twee opties, schetste Van Ark in een Kamerbrief. Of er kwam een bonus voor al het zorgpersoneel van 200 tot 240 euro. Of een bonus van 500 euro, maar dan alleen voor het personeel dat tijdens de coronacrisis een exceptionele prestatie heeft geleverd. Eind april verwierp de Tweede Kamer een motie om meer geld uit te trekken voor de bonus. En in de nieuwste coronabrief, vannacht naar de Kamer gestuurd, laat minister Hugo de Jonge van volksgezondheid weten dat de keus is gevallen op optie 1: voor iedereen een lagere bonus.

Vakanties inleveren

Tot woede van verpleegkundigen en verzorgenden, ziet en hoort Michiel van Erp van de vakbond NU’91. De zorgmedewerkers zijn “echt heel boos” dat ze het moeten stellen met een gehalveerde bonus, terwijl nog altijd wordt gevraagd vakanties in te leveren en extra diensten te draaien, zegt hij. Dat het geld in politiek Den Haag na ruim een jaar coronapandemie wellicht op begint te raken, vindt hij geen argument. “Het is een beetje jammer dat dat altijd het geval is als het om zorgpersoneel gaat. Het afgelopen jaar dienden Kamerleden negen moties in om het zorgsalaris te verbeteren. Er is niks aan gedaan. Dan kun je niet aankomen met: het geld is op.” Als het aan NU’91 ligt, wordt de zorgbonus alsnog 500 euro.

Teleurstelling klinkt er ook bij vakbond FNV. Die ziet het liefst dat het kabinet structureel geld vrijmaakt om de zorgsalarissen op te hogen. “De dag van de verpleging, de waardering met applaus, speciale sokken, appels. Ze vliegen zorgverleners om de oren. Maar kom op, neem die mensen nou eens serieus”, zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn. “Het leven, de boodschappen worden ook steeds duurder. Het is tijd dat hun salaris structureel omhoog gaat.” Elke euro die naar de zorg gaat, juicht ze toe. Maar zo’n eenmalige bonus gaat de zorg niet helpen, zegt Merlijn.

‘Vraag geen nieuwe adviezen’

In een vandaag gepubliceerd rapport ‘Aan de slag voor de zorg’ adviseert ook de Sociaal-Economische Raad dat de overheid ‘structureel extra budget’ moet investeren in de salarissen van zorgmedewerkers. De onderzoekers gaan zelfs een stapje verder: aan de overheid de taak om daar waar achterstanden zijn ten opzichte van de marktsectoren, die weg te nemen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van minister Van Ark, die wilde weten hoe de kwaliteit in de zorg te verbeteren. Een opvallend advies van de onderzoekers: “Neem deze arbeidsmarktagenda ter hand en vraag geen nieuwe adviezen. Er is namelijk geen tekort aan goede ideeën hoe de arbeidsmarkt in de zorg verbeterd kan worden, het is de uitvoering van deze adviezen die stokt.”

Lees ook:

Coalitiepartijen blokkeren hogere zorgbonus in Tweede Kamer

Het demissionaire kabinet hoeft niet met meer geld over de brug te komen voor de bonusregeling voor zorgpersoneel. Een voorstel daartoe kreeg geen meerderheid, doordat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden