Democratie

Utrecht wil een burgerberaad over oud en nieuw

Het stadhuis van Utrecht Beeld ANP
Het stadhuis van UtrechtBeeld ANP
Niels Markus

Als eerste grote stad van Nederland organiseert Utrecht een burgerberaad. De gemeente wil honderd inwoners laten meepraten over de invulling van de jaarwisseling.

Nadat de gemeenteraad eerder een motie voor een burgerberaad unaniem aannam, kwam donderdag het college met het voorstel om inwoners mee te laten praten over oud en nieuw. Instemming van de gemeenteraad met het plan lijkt gezien de eerdere motie slechts een formaliteit.

In een burgerberaad kan een groep representatief gekozen burgers meepraten over politieke besluiten. Verschillende andere landen en een aantal Nederlandse gemeenten deden goede ervaringen op met deze inspraakmethode, die de afstand tussen bestuurders en burgers kán verkleinen. Vereiste is dan wel dat politici ook echt iets doen met de plannen van de inwoners.

De gemeente Utrecht wil er goed op letten dat het panel dat mee kan praten divers is. Het college is van plan om óók jongeren vanaf 14 jaar, die dus nog niet stemgerechtigd zijn, te laten deelnemen. Deelnemers kunnen een vergoeding van 400 à 500 euro tegemoetzien.

Voor het voorgenomen burgergesprek ligt onder meer de vraag op tafel of er een algeheel vuurwerkverbod in de stad moet komen. Dat zal alleen nog niet voor de komende jaarwisseling zijn. De uitkomsten van het burgerberaad kunnen pas worden ingevoerd vanaf oud en nieuw 2024-2025.

Lees ook:

Veel animo voor burgerberaad om vertrouwen in de politiek te herstellen

Lokaal en nationaal is het burgerberaad in opkomst. Overheden willen de kloof tussen burger en overheid dichten door een gelote groep burgers te laten meepraten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden