Media

Uslu noemt werkcultuur bij NPO ‘toxisch’

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) tijdens een mediadebat met Kamerleden over de werkcultuur, de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media.  Beeld ANP
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) tijdens een mediadebat met Kamerleden over de werkcultuur, de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media.Beeld ANP

De Kamer boog zich over de mediabegroting met staatssecretaris Gunay Uslu. Maar het ging vooral over DWDD, de angstcultuur en flexcontracten.

Esther Lammers

Oud-minister Martin van Rijn gaat onderzoek doen naar de werkcultuur bij de publieke omroep. Staatssecretaris Gunay Uslu (cultuur) noemt de omroepcultuur alvast ‘toxisch’ en ‘niet van deze tijd’.

Uslu benadrukte dat de onderzoekscommissie volledig onafhankelijk opereert en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) alleen formeel opdrachtgever is. De commissie bepaalt zelf de opdrachtformulering en de uitvoering van het onderzoek, zei ze maandag tijdens het debat over de mediabegroting.

Maar PVV-Kamerlid Martin Bosma twijfelt over die ‘onafhankelijkheid’. Hij vindt het ‘hoogst ongelukkig’ dat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang en NPO-bestuurder Frans Klein zich actief hebben bemoeid met de reactie van presentator Matthijs van Nieuwkerk op de aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag bij De wereld draait door. De Volkskrant berichtte over een jarenlange angstcultuur bij het programma.

Insinuaties

Bosma: “Waar staat in de Mediawet dat het bestuur zich met de persverklaring van Van Nieuwkerk mag bemoeien? De NPO is zelf opdrachtgever van het onderzoek.” Uslu gaf geen antwoord. “Ik ga niet in op dit soort insinuaties.” En “ik ken de omstandigheden niet”, verklaarde ze later. SP-Kamerlid Kwint vroeg of de onderzoekers er in hun verslag op terugkomen. Maar de bewindsvrouw zei zich niet met het onderzoek te bemoeien.

Voor wat er globaal onderzocht gaat worden, verwees ze naar de media. Die schreven eerder dat de onderzoekscommissie de ‘systemische oorzaken van grensoverschrijdend gedrag’ onderzoekt, waarbij de ‘competitieve omgeving’ en het ‘effect van tijdelijke contracten’ wordt meegewogen. Ook gaat ze ‘het grensoverschrijdende gedrag zelf’ onderzoeken en bekijken wat er met signalen is gedaan.

De Kamer ziet een link tussen de vele flexcontracten en de angstcultuur bij de omroepen. CDA, PvdA, GroenLinks en SP willen daarom dat de staatssecretaris zorgt voor meer vaste arbeidscontracten. Uslu gaat hierover met de NPO praten, al is dat vooral iets voor cao-onderhandelingen. In de omroep-cao is afgesproken dat het aantal flexcontracten terug moet van 40 naar 30 procent. CDA-Kamerlid Lucille Werner heeft hier geen enkel vertrouwen in. “Ze praten er al jaren over, maar er verandert niets. Kan de staatssecretaris niet één handreiking doen om dit patroon te doorbreken?”

Dat beloofde Uslu komende zomer te doen, als alle onderzoeken zijn afgerond. Er ligt dan ook een advies van het college Landelijke Publieke Omroep over hoe de Mediawet kan worden verbeterd vanwege de problemen met Ongehoord Nederland. Ook de Algemene Rekenkamer heeft dan onderzocht hoe transparant de omroepen inmiddels zijn.

Lees ook:

Het gebeurde niet alleen bij De Wereld Draait Door, blijkt uit alle klachten die inmiddels zijn binnengekomen

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en de angstcultuur wordt dan ook verbreed naar de hele publieke omroep

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden