Klimaatdebat

Urgenda halen voor kabinet geen halszaak

Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz.Beeld ANP

Het Urgendavonnis dit jaar nakomen is lastig, denk het kabinet. Liever kijkt het naar de langere termijn.

Niels Markus

Voldoen aan het Urgendavonnis is voor het kabinet dit jaar geen halszaak. Volgens demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz is het van groter belang om klimaatdoelen op langere termijn te halen dan dit jaar het door de rechter opgelegde CO2-doel te halen.

In een klimaatdebat woensdag sloot zij zich aan bij coalitiepartijen VVD en CDA. Die zien niets in een plan van D66, PvdA en GroenLinks om dit jaar nog een extra kolencentrale te sluiten. Volgens Yesilgöz (VVD) is het maar de vraag of sluiting dit jaar nog gewicht in de schaal legt voor de benodigde CO2-reductie. Yesilgöz: “Of de eigenaar van een kolencentrale besluit vrijwillig te sluiten, of we moeten hem onteigenen. Maar in een rechtsstaat is dat niet zomaar geregeld.” Er zijn nu nog vier centrales in gebruik. Met één ervan voert de overheid gesprekken over sluiting. Mocht er nog een centrale gesloten worden, dan kan het zijn dat er op momenten te weinig stroom is voor de Nederlandse energiebehoefte, vreest Yesilgöz.

Verontwaardigd

De progressieve partijen zijn verontwaardigd dat het kabinet overweegt het Urgendavonnis naast zich neer te leggen. Het vonnis, bekrachtigd door het gerechtshof en de Hoge Raad, verplichtte de overheid om de CO2-uitstoot in 2020 met een kwart terug te brengen ten opzichte van 1990. Dat is vorig jaar net niet gelukt, Nederland kwam op 24,5 procent, ondanks de coronacrisis en een zachte winter. Dit jaar dreigt het kabinet op een nog lager percentage uit te komen. Volgens Urgenda is zo’n 5 megaton extra CO2-reductie nodig. De actiegroep stapt naar de rechter om dwangsommen af te dwingen, omdat het kabinet nalaat om het vonnis op te volgen.

D66, PvdA en GroenLinks willen voor het eind van de zomer een brief met maatregelen om het doel alsnog te halen. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee: “Het is een ongelooflijk excuus dat het kabinet aanvoert dat het demissionair is om niet met nieuwe maatregelen te komen. Je moet een rechterlijke uitspraak nakomen.”

Volgens CDA-Kamerlid Henri Bontenbal is het beter om voor maatregelen op de lange termijn te kiezen. “Klimaatverandering houdt zich niet aan één jaar. Je moet de vraag stellen of je het volgend jaar kunt inlopen en daarom kiezen voor maatregelen met een heel lang effect. De oplossing van het klimaatprobleem ligt in langjarig structureel beleid.”

Lees ook:

D66, PvdA, GroenLinks: Sluit nog dit jaar minimaal één kolencentrale

D66, PvdA en GroenLinks roepen het kabinet op om snel extra klimaatmaatregelen te treffen. De drie partijen zouden ook graag samen toetreden tot een nieuw kabinet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden