Reacties op het regeerakkoord

Universiteiten blij, zorgbonden teleurgesteld over coalitieplannen

De partijleiders van de vier coalitiepartijen presenteren het nieuwe regeerakkoord.  Beeld Werry Crone
De partijleiders van de vier coalitiepartijen presenteren het nieuwe regeerakkoord.Beeld Werry Crone

Het regent reacties op het regeerakkoord. Universiteiten zijn blij met extra geld voor onderwijs. Maar zorgbonden zijn juist erg teleurgesteld in de plannen van de nieuwe coalitie.

Redactie Trouw

De Nederlandse universiteiten en de universitair medische centra laten weten blij te zijn met het regeerakkoord. “Goed nieuws voor studenten en medewerkers dat het nieuwe kabinet gehoor geeft aan onze oproep om flink te investeren”, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van Vereniging Universiteiten van Nederland.

Volgens Margriet Schneider, voorzitter Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, kan hiermee meer geïnvesteerd worden in onder andere medisch wetenschappelijk onderzoek. “Deze investeringen versterken de positie van Nederland als kennisland.”

Ook Bouwend Nederland is in haar nopjes met het akkoord. De organisatie noemt het positief dat er een minister voor Wonen en Ruimtelijke Ordening komt. De Vereniging Eigen Huis is blij met de geplande woningbouw voor starters, middeninkomens en ouderen. “Studenten, spoedzoekers en arbeidsmigranten krijgen meer kans op een woning met de bouw van jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen en nog eens 15.000 woningen door transformatie van kantoorgebouwen”, stelt de vereniging.

Zorgbonden zijn echter “ontsteld” over het coalitieakkoord, omdat er volgens hen te weinig wordt gedaan aan de salarissen in de sector. “Het afgelopen anderhalf jaar is meer dan ooit duidelijk geworden wat het belang is van goede zorg, maar blijkt dit allesbehalve uit het akkoord", zegt NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals.

Ook politiebond NPB is niet bepaald verguld met de plannen. NPB-voorzitter Jan Struijs noemt die “meer van hetzelfde en dus te weinig”. “Wij zien een lange lijst in de magnetron opgewarmde beloften, maar het geld blijft ijskoud achterwege.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden