Coronastrategie

Uitstel van 2G kan rust brengen aan de formatietafel

Demissionair minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

De 2G-maatregel is voorlopig van tafel en het is zeer de vraag of de huidige corona-maatregelen op 19 december worden versoepeld. Maar de pauzeknop voorkomt wel onrust in de formatie.

Esther Lammers

De oppositie en de ChristenUnie reageren verheugd: het kabinet stelt de 2G-maatregel en de verplichte coronapas op risicovolle werkplekken uit tot na de feestdagen. Alleen D66 is teleurgesteld. D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het ‘ongelooflijk jammer’ dat de meest omstreden 2G-maatregel wordt uitgesteld. Hiermee krijgen bezoekers aan evenementen en in de horeca straks alleen toegang als ze zijn genezen van corona of zijn gevaccineerd. Een negatieve test volstaat dan niet meer. Paternotte vreest dat de Kamer straks te laat is met 2G, en Nederland onnodig ‘in een langere lockdown zit’.

PVV-Kamerlid Fleur Agema reageert juist opgelucht. Zij is de coalitie ‘heel dankbaar’ dat ze op de pauzeknop hebben gedrukt met de 2G-maatregelen. “Het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing naar het effect van deze maatregel, heeft mij diep geraakt”, zei ze maandag.

Volgens de ChristenUnie is het een goed besluit, omdat daarmee tijd wordt gekocht om een langetermijnstrategie voor corona uit te werken. Mirjam Bikker: “Want wij vinden 2G – nu en ook later – geen heilzame weg.”

Italië en Oostenrijk

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid geeft een paar redenen voor de pauzeknop. Zo krijgt het demissionaire kabinet tijd om de wetsvoorstellen ‘beter’ te onderbouwen. Met de huidige argumenten, zo constateert de bewindsman, is er onvoldoende steun in de Kamer voor 2G.

Want niet alleen de ChristenUnie voelt weinig voor 2G. De partij moet rekening houden met een recent aangenomen congresmotie hiertegen. Ook binnen het CDA leidt 2G intern tot verdeeldheid. De fractie ging er zelfs apart beraad over houden. Voor het naderende CDA-congres worden hierover ook moties voorbereid.

De Jonge schrijft dat de regering in januari de effecten kan meenemen van de 2G-maatregelen die in andere Europese landen, zoals Italië en Oostenrijk, al zijn ingevoerd. Als daar de besmettingscijfers de komende weken fors dalen, kan dat wellicht twijfelaars in de Kamer overtuigen.

In januari zal ook het effect van de omikronvariant op de besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en de vaccinaties duidelijker zijn. De vrees is dat deze nieuwe variant een stuk besmettelijker is dan de deltavariant, waardoor nieuwe maatregelen nodig zouden zijn. Het kabinet koopt hiermee tijd om de discussie te starten over verplichte vaccinatie, zoals Duitsland vorig week besloot. De Europese Commissie wil dat andere EU-landen hierover gaan nadenken.

De pauzeknop van het kabinet staat in schril contract met de snelkookpan van twee weken geleden. Er was toen grote druk om de drie wetten nog deze week in de Tweede Kamer te behandelen.

De voltallige oppositie vroeg om meer bedenktijd, omdat met het 2G-beleid de individuele mensen­rechten ondergeschikt zouden worden aan het belang van volksgezondheid. Maar de coalitiepartijen wilden van geen uitstel weten.

Code zwart in de zorg

Het kabinet hoopte dat Nederland na drie weken van coronabeperkende maatregelen op een veel lager aantal besmettingen zou zitten. Dan zouden maatregelen weer afgeschaald kunnen worden, met bijvoorbeeld 2G. Die maatregel is alleen zinvol bij een lage besmettingsgraad.

Maar de urgentie is weggevallen. De besmettingscijfers gaan nog niet omlaag, maar stabiliseren op een veel te hoog niveau. Er dreigt zelfs code zwart in de zorg. De kans dat het kabinet op 14 december van het OMT hoort dat maatregelen weer mogen worden versoepeld, is daarmee klein. Er is meer kans op verlenging van de maatregelen tijdens de komende feestdagen.

Dit uitstel heeft ook een voordeel. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan deze week de laatste fase van de formatie in. Ze hopen voor kerst een akkoord te hebben. Als een deel van de coalitie (CU en mogelijk CDA) tegen de voorgenomen G2-maatregelen stemt, zou dat de formatietafel ongunstig kunnen beïnvloeden.

En dat signaal wil deze doorstartcoalitie, die volgens premier Rutte met meer elan aan de slag moet gaan, niet afgeven.

Lees ook:

Het 2G-deurbeleid zou tot minder besmettingen kunnen leiden,

bezoekers krijgen dan alleen toegang tot evenementen en in de horeca als ze zijn gevaccineerd of van corona genezen, maar ook dat systeem is niet waterdicht

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden