Aardbevingsschade

Uiterlijk in 2023 duidelijkheid voor Groningers over versterking

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tijdens een commissiedebat over bouwregelgeving. Besproken worden onder meer de instorting van het dak van het AZ-stadion en de dodelijke flatbrand in Arnhem.  Beeld ANP
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tijdens een commissiedebat over bouwregelgeving. Besproken worden onder meer de instorting van het dak van het AZ-stadion en de dodelijke flatbrand in Arnhem.Beeld ANP

Van de circa 27.000 woningen in het aardbevingsgebied in Groningen waarvan de veiligheid onderzocht moet worden, moet naar schatting iets meer dan de helft daadwerkelijk versterkt worden.

Redactie Trouw

Bewoners moeten daar uiterlijk in 2023 duidelijkheid over krijgen, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

De decennialange gaswinning in Groningen heeft tal van aardbevingen veroorzaakt, die schade hebben veroorzaakt aan onder meer woningen. Bewoners vechten al jaren voor erkenning, compensatie en een veilig huis. Maar de zowel de schadeafhandeling als de versterkingsoperatie verloopt traag en moeizaam.

Het kabinet stelde eerder de einddatum voor de versterkingsoperatie vast op 2028. Aan het einde van dat jaar moeten alle werkzaamheden zijn voltooid. Over die tijdsplanning heeft Ollongren nu afspraken gemaakt met de regio en met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Gaskraan dicht

In 2018 besloot het kabinet de gaskraan geleidelijk dicht te draaien. De gaswinning is inmiddels gezakt tot een niveau dat veilig wordt geacht door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Naar verwachting gaan de gasinstallaties in het Groningen-veld volgend jaar in een waakvlamstand. Alleen in zeer koude winters worden ze dan nog gebruikt.

In totaal moet nog van zo’n 27.000 woningen bekeken worden of ze versterkt moeten worden. Een groot deel zal volgens Ollongren aan de veiligheidsnorm blijken te voldoen. Naar schatting zullen vanaf volgend jaar nog zo’n 13.700 woningen wel versterkt moeten worden.

De afspraken over het tijdpad zijn “een mijlpaal”, vindt Ollongren. “De afgelopen jaren is de planning te vaak gewijzigd en dat heeft het vertrouwen van bewoners in het aardbevingsgebied geschaad. Dit plan helpt de versterkingsoperatie vooruit.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden