null Beeld
Beeld

Plein 2Afgesplitst

Uit de Partij voor de Dieren gezet, duikt Femke van Kooten nu op in elk Kamerdebat

Marno de Boer en Wilma Kieskamp en Bart Zuivervaart

Staatssecretaris Menno Snel heeft dan wel het debat over de toeslagenaffaire politiek overleefd, moeilijke momenten had hij vorige week genoeg. Met huilende ouders op de publieke tribune was het een van de meest beladen Kamerdebatten van de afgelopen jaren. In de spanning maakte Snel af en toe een fout, zoals het moment dat hij even vergat hoeveel bescheidenheid de Tweede Kamer van hem wilde zien.

“Het zou kunnen helpen mijn brieven te lezen”, gaf hij als sneer, op een vraag van de éénvrouwsfractie Femke Merel van Kooten-Arissen over de schadevergoeding voor gedupeerde ouders. “Ik ben daar in mijn brief al op ingegaan”, probeerde hij haar af te poeieren. De staatssecretaris was wellicht even wat minder op zijn hoede omdat de vraag afkomstig was van een relatief onbekend Kamerlid. In juli splitste Van Kooten zich af van de Partij voor de Dieren, na een interne ruzie over de koers. Sindsdien gaat ze als éénvrouwsfractie door het leven.

Ze deed als eenpitter al 32 Kamerdebatten. Beeld ANP
Ze deed als eenpitter al 32 Kamerdebatten.Beeld ANP

Het optreden van de splinterfractie bracht de staatssecretaris alsnog in het nauw. Dat Snel bleef tegensputteren om Van Kooten te antwoorden, leverde hem een standje op van Kamervoorzitter Khadija Arib. “Deze vraag is wel belangrijk!” Daarna waste Van Kooten hem zelf minzaam de oren. Verwijzend naar de volle publieke tribune en de draaiende camera’s, legde ze de vinger op de zere plek: “Heel veel mensen die hiernaar kijken, hebben de brief van de staatssecretaris over de schadevergoeding niet gelezen. Ik denk dat het voor die mensen belangrijk is.” Van Kooten had Snel te pakken op zijn kwetsbare plek: zijn toon tegenover de ouders.

Echtgenoot, schoonmoeder en medewerker

Het valt de redactie van deze rubriek al langer op: het afgesplitste oud-Kamerlid van de Partij voor de Dieren duikt opeens op bij alle grote Kamerdebatten. Van Kooten is niet weg te slaan bij de interruptiemicrofoon. Sinds zij een éénvrouwsfractie heeft, rent ze van het ene debat naar het andere. Op haar fractiekamer wordt de telling bijgehouden: 32 debatten sinds deze zomer, laat Van Kootens fractiesecretaris weten. (Die fractiesecretaris is overigens haar echtgenoot, die onbetaald de fractie ondersteunt, net als haar schoonmoeder en één betaalde medewerker). Ter vergelijking: Wybren van Haga, die zich afsplitste van de VVD, deed volgens dezelfde telling negen debatten.

Kamerleden die na onenigheid voor zichzelf beginnen en hun ­zetel meenemen, daar heeft de rest van de Tweede Kamer weinig mee op. Of had. De tijd is voorbij dat zulke eenpitters zitten te verpieteren. Ze doen in de Tweede Kamer volop mee, al was het alleen al omdat de coalitie het zich tegenwoordig niet zo makkelijk kan permitteren om die eenpitters te negeren, met de zoektocht naar meerderheden.

Mensendingen nu belangrijkste

Op haar fractiekamer, in dezelfde gang als Van Haga, zegt Van Kooten dat die aanwezigheid als doel dient ‘om te laten zien dat ik het werk als Kamerlid héél serieus neem en geen gekke sprongen maak’. De ‘mensendingen’ waarmee Van Kooten zich bij de Partij van de Dieren niet mocht bezighouden, vormen nu haar hoofdonderwerp. “Natuur en dieren, dat doet mijn oude partij ontzettend goed. Ik doe al het andere, waar ik kan opkomen voor kwetsbare waarden en zwakkeren”.

Afgesplitste Kamerleden worden zelden herkozen. Maar Van Kooten houdt ook die optie open. In januari beslist ze of ze met een ­eigen partij meedoet aan de verkiezingen.

Afsplitsers in de afgelopen jaren

1.Wybren van Haga (VVD)

2.Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD)

3.Jaques Monasch (PvdA)

4.Johan Houwers (VVD)

5.Norbert Klein (50Plus)

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden