Extra handen

Tweede Kamerlid Liane den Haan springt bij in de zorg: ‘Met alleen praten los je niet alles op’

Selfie van Liane den Haan, vanuit het verpleeghuis. Beeld LIane den Haan
Selfie van Liane den Haan, vanuit het verpleeghuis.Beeld LIane den Haan

Omdat er extra handen in de zorg nodig zijn, werkt Tweede Kamerlid Liane den Haan sinds afgelopen zondag in de weekenden als verpleegkundige in een Utrechts verpleeghuis. ‘Met alleen praten los je niet alles op.’

Gershon Osnabrugge

Tweede Kamerlid Liane den Haan (Fractie Den Haan) bood vrijdagavond na de coronapersconferentie via Twitter aan te helpen in de zorg. Ze voelde zich ‘ontzettend machteloos’ na het zien van talloze berichten over de personeelstekorten in de zorg, en besloot zelf bij te springen. Ze kreeg vele aanbiedingen, en kon twee dagen later, op zondag, direct meedraaien bij een verpleeghuis in Utrecht. Ze gaat dit naar eigen zeggen doen ‘totdat ze me niet meer nodig hebben’.

Den Haan is in het verleden verpleegkundige geweest, het werk was voor haar dus niet onbekend. “Er is zware onderbezetting in de zorg”’, zegt Den Haan, “en ik kon het niet meer aanzien.” Volgens Den Haan kun je praten en debatteren, ‘maar daar los je niet alles mee op’. “Het is crisistijd waar we inzitten, en ik probeer slechts mijn steentje bij te dragen”, aldus Den Haan.

‘Al doe je maar iets gezelligs met de mensen’

Den Haan roept iedereen op in de benen te komen, en hun hulp aan te bieden bij een verpleeghuis of zorginstelling in de buurt. “Al doe je maar iets gezelligs met de mensen. Loop een rondje met ze of ga wat met ze eten. Er is zoveel wat je kunt doen om de zorg te verlichten.”

Het Kamerlid, voorheen actief bij 50plus, vindt dat het kabinet veel meer moet doen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. “Dit speelt al jaren, er had veel eerder moeten worden ingegrepen.” Volgens Den Haan moet het kabinet vol inzetten op publiekscampagnes om mensen warm te maken voor een baan in de zorg. “Het beroep moet aantrekkelijker worden gemaakt. Werken in de zorg is hartstikke mooi om te doen.”

Lees ook:

Met oplopende personeelstekorten stijgt ook de werkdruk

De oplopende personeelstekorten in verschillende sectoren hebben voor werknemers een keerzijde, constateert CNV. De druk op werknemers loopt (te) hoog op, waarschuwt de vakbond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden