Zelfbeschikking

Tweede Kamer schrapt verplichte bedenktermijn abortus

Wieke Paulusma (D66), Lilianne Ploumen (Pvda), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66) tijdens de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel. Beeld ANP
Wieke Paulusma (D66), Lilianne Ploumen (Pvda), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66) tijdens de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel.Beeld ANP

Vrouwen hoeven voortaan niet langer vijf dagen verplicht na te denken of ze een abortus willen. Het is de eerste aanpassing van de abortuswet in bijna veertig jaar.

Wendelmoet Boersema

Voor de wetswijziging is lang gestreden, met name door voormalig Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die het oorspronkelijke wetsvoorstel maakte. De initiatiefwet is ingediend door D66, samen met GroenLinks, PvdA en VVD. D66-voorstanders vinden de oude wetgeving paternalistisch en betuttelend voor vrouwen. D66-Kamerlid Jan Paternotte sprak na de stemming van een 'bijzonder moment’.

De Tweede Kamer nam de initiatiefwet aan met 101 stemmen vóór en 38 tegen. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer. Het krijgt daar waarschijnlijk ook een meerderheid, maar dat is niet helemaal gesneden koek.

De huidige abortuswetgeving is bijna veertig jaar oud. Tot nu toe moest een vrouw na haar eerste bezoek aan de arts vijf dagen verplicht nadenken of ze een abortus echt wilde. Die tijd kon de arts indien nodig ook gebruiken om te checken of er geen druk op een vrouw wordt uitgeoefend. In de praktijk denken sommige vrouwen langer na dan vijf dagen, maar velen hebben hun besluit al voor het eerste bezoek aan de arts genomen. In noodsituaties, zoals verkrachting of levensgevaar voor de vrouw, geldt de bedenktermijn nu al niet.

De verplichte bedenktermijn kwam er destijds om het CDA over de streep te trekken om de abortusbehandeling te legaliseren.

Paternalistisch

Het CDA stemde donderdag dan ook tegen, net als de ChristenUnie, de SGP, BBB en Pieter Omtzigt. De fracties van PVV en JA21 zijn verdeeld. Zo stemde Geert Wilders tegen, zijn fractiegenoot Fleur Agema voor. Ja21-fractievoorzitter Joost Eerdmans was voor, de andere twee leden tegen. Ook twee VVD’ers (Daniel Koerhuis en Thierry Aartsen) stemden tegen.

Kamerleden stemmen hoofdelijk als dat is aangevraagd. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de coalitie alle medisch-ethische kwesties ziet als ‘vrije kwestie’. De abortuswetging is in politieke zin een eerste test voor deze afspraak. Een amendement van CDA-Kamerlid Hilde Palland om de bedenktermijn als uitgangspunt op vijf dagen te houden, met de mogelijkheid ervan af te wijken, haalde het niet.

Ook een amendement dat vrouwen bij een abortus na de tiende week verplicht om eerst de echo te bekijken, haalde het niet. Dit was ingediend door FvD en kreeg alleen bijval van de drie mannen van de SGP en PVV’er Martin Bosma.

Lees ook:

CDA-Kamerlid Hilde Palland: ‘Bedenktermijn voor abortus is niet paternalistisch: de vrouw besluit’

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de vijf dagen verplichte wettelijke beraadtermijn voor vrouwen die een abortus overwegen. De wetsbehandeling woensdag is ook een test voor de verhoudingen in de nieuwe coalitie.

Opinie: Abortuspil bij de huisarts verbetert de zorg niet

De huisarts is niet de aangewezen persoon om een abortuspil te verstrekken, menen huisartsen Edward Groenenboom en Aart van Wolfswinkel. Het vergt te veel van de al overbelaste huisarts en de kwaliteit van de abortuszorg zal erdoor omlaag gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden