Coronamaatregelen

Twee besmettingen verder en de ministerraad moét wel digitaal plaatsvinden. Zo niet de kabinetsformatie

Sylvana Simons (Bij1) werd eerder deze week gewoon op locatie ontvangen door de toenmalige verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Beeld ANP
Sylvana Simons (Bij1) werd eerder deze week gewoon op locatie ontvangen door de toenmalige verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren.Beeld ANP

Premier Rutte was dinsdagavond tijdens de persconferentie over corona nog stellig: het kabinet moet fysiek bijeenkomen om te vergaderen. De wekelijkse ministerraad heeft immers een ‘staatsrechtelijk, geheim karakter’. Er wordt zoveel vertrouwelijke informatie gewisseld dat digitaal vergaderen risico’s met zich mee zou brengen.

Twee coronabesmettingen verder (van staatssecretaris Keijzer en minister Ollongren) en de wereld ziet er anders uit: de komende tijd zal de ministerraad alsnog digitaal bijeenkomen. Rutte spreekt nu over “grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten”.

Het afgelopen jaar werden op het Binnenhof talloze vergaderingen verplaatst naar het computerscherm. Ook het maandagse coalitie-overleg tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt al maandenlang digitaal plaats. De grote coronadebatten zijn wel altijd fysiek in de plenaire zaal van de Kamer.

Alle lijsttrekkers gewoon op de koffie

De ministerraad vergadert normaal gesproken in de Trêveszaal. Maar sinds vorig jaar maart is deze bijeenkomst verplaatst naar de Rolzaal, naast de Ridderzaal. Deze ruimte is veel groter dan de Trêveszaal, zodat de bewindslieden er anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Dat is ook de reden dat de ministers en staatssecretarissen die afgelopen vrijdag met Keijzer in deze ruimte hebben gezeten, wel een coronatest moesten ondergaan, maar strikt genomen niet in quarantaine hoefden.

Opvallend genoeg vindt de kabinetsformatie op locatie plaats: in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Omdat Ollongren corona blijkt te hebben, moeten alle lijsttrekkers die daar op de koffie zijn geweest getest worden. Een deel van hen (Ploumen, Klaver, Ouwehand, Segers, Simons) gaat uit voorzorg ook in quarantaine. De formatie schakelt vooralsnog niet over op digitale ontmoetingen. Kamervoorzitter Arib ontving donderdagmiddag de nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark gewoon in de Stadhouderskamer.

Lees ook:

Ministers Van Ark en Koolmees nieuwe verkenners na notitieblunder

Nadat vanochtend Ollongrens aantekeningen voor de formatiegesprekken duidelijk zichtbaar waren voor een persfotograaf hebben zij en haar mede-verkenner Jorritsma laten weten terug te treden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden