null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Trumps maffiapraktijken: de gunst en de wedergunst

Hans de Bruijn

Donald Trump belt met de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Hij kan Oekraïne financiële steun geven. En hij wil graag dat Oekraïne onderzoek doet naar zijn politieke opponent Joe Biden. Het lijkt om gunst en wedergunst te gaan.

De Democraat Adam Schiff noemt het ‘maffiapraktijken’. Goede metaforen roepen allerlei connotaties op – en dat is hier het geval.

Een. De maffia perst je af; dat lijkt Trump hier ook te doen.

Twee. Zelensky ontkent bij hoog en bij laag dat hij onder druk werd gezet. Dat is ook maffia: slachtoffers houden hun mond.

Drie. Iemand heeft dat telefoongesprek openbaar gemaakt. Dat is ‘verraad’, ‘vroeger wisten we daar wel raad mee’, zegt Trump. Het is alweer maffioos: wie de omerta – zwijgplicht – doorbreekt, moet definitief verdwijnen.

Vier. Een beetje maffioso heeft een top-advocaat. Trump ook, in de persoon van Rudy Giuliani.

Vijf. Voor maffioso is loyaliteit een kernwaarde, daarom krijgen familieleden belangrijke posten. We herkennen het bij Trump.

De Republikeinen verdedigen Trump: er was geen direct verband tussen geld en onderzoek naar Biden, zeggen ze. Het gaat niet om gunst en wedergunst. In ‘The Godfather’ verleent Don Corleone een gunst aan Amerigo Bonasera, waarna de beroemde woorden volgen “op een dag – en misschien komt die dag wel nooit – zou ik je om een wederdienst kunnen vragen.” Natuurlijk kwam die dag er wel. Suggereren dat er geen direct verband is tussen gunst en wedergunst – het is typisch maffioos.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden