null Beeld

FramingHans de Bruijn

Trump wilde een revolutie ontketenen, nu versperren zijn bondgenoten elkaar de weg: waarom?

Hans de Bruijn

De politiek oudgediende Kevin McCarthy is gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daartoe waren vijftien stemrondes nodig. Alle rondes daarvoor werd hij weggestemd en vernederd door een groepje radicale, pro-Trump partijgenoten. Trump zelf steunde McCarthy. Dus wordt een bondgenoot van Trump de weg versperd door andere bondgenoten van Trump.

Een analist haalt een frame van stal om de situatie te duiden: ‘De revolutie eet haar eigen kinderen op’. Trump wilde een revolutie ontketenen. ‘Drain the swamp’ – het moeras in Washington moest worden gedempt. Nu vernedert de ene bondgenoot de andere. Wat verklaart dit mechanisme?

Een. Revolutionairen leggen er vaak eer in om steeds radicaler, steeds zuiverder in de leer te worden. Zo bewijs je dat je een echte revolutionair bent.

Twee. Revolutionairen geloven in het radicale idee, en hebben niet altijd interesse in de gevolgen daarvan. Als je daarover gaat nadenken, verword je tot een conformist. Een mogelijk gevolg van het wegstemmen is dat er geen Republikeinse, maar een Democratische voorzitter komt. Dat is dan maar zo, zegt een van de radicale opponenten van McCarthy.

Drie. Een radicaal die zuiver in de leer is en geen interesse heeft in de gevolgen daarvan, wordt wantrouwend tegen mede-radicalen die daar wel interesse voor hebben. En zo de revolutie verkwanselen. We willen het moeras dempen, zegt een opponent. Dan kun je een oude krokodil die al jaren in dat moeras zwemt, geen voorzitter maken.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden