Onrust Forum

Trio ziet af van rechtszaak, maar Forum loopt leeg

De deur van het partijkantoor van Forum voor Democratie (FVD).  Beeld Remko de Waal, ANP
De deur van het partijkantoor van Forum voor Democratie (FVD).Beeld Remko de Waal, ANP

De voormalige fractieleiders van Forum voor Democratie in Overijssel en Utrecht – Johan Almekinders en Wouter Weijers – en ex-kandidaat-Tweede Kamerlid Jan Cees Vogelaar zien af van een rechtszaak tegen de partij vanwege de ledenraadpleging.

“Met het houden van een zogenaamd bindend referendum heeft zich gisteren binnen FVD een politiek feit voltrokken. De partij is een lege huls geworden. Een rechtszaak met een lege huls als inzet heeft geen zin”, laat het trio zaterdag in een verklaring weten.

Ze kondigden vrijdag de rechtszaak aan toen het referendum al gaande was. Volgens het drietal kon er geen goed referendum worden gehouden, onder meer omdat de ledenadministratie van de partij niet op orde was. Ook was er geen onafhankelijk toezicht van een notaris.

Thierry Baudet won de ledenraadpleging met overmacht. Hij kreeg meer dan driekwart van de stemmen. 

Kritische leden

Almekinders, Weijers en Vogelaar gaan nu een rechtszaak steunen die FVD-lid Floor Drost heeft aangespannen tegen het bestuur. Drost wil dat het bestuur verantwoording aflegt over hoe de ledenraadpleging is gehouden. 

De afgelopen weken brak een groot aantal volksvertegenwoordigers en kandidaat-Kamerleden met FVD en Baudet. Zij waren boos omdat onvoldoende werd opgetreden tegen rechts-extremistische en antisemitische uitlatingen in de jongerenclub JFVD. Ook Baudet zou dergelijke uitspraken hebben gedaan.

Het Limburgse Statenlid Nico Vincken kondigde zondag aan definitief uit de fractie van Forum voor Democratie te stappen. Dat betekent dat inmiddels vier mensen hebben laten weten uit de zevenkoppige Statenfractie van FVD te stappen.

De Zeeuwse Statenfractie beraadt zich nog. In totaal heeft Forum vijf van de 39 zetels. Daarvan zijn er nu nog drie over, omdat twee leden zich al hebben afgescheiden. De fractie in de provincie Utrecht had zich al afgesplitst en eerder kondigde de volledige Europese fractie al aan uit Forum te stappen. 

Zuid-Holland scheidt zich af

Zondagavond werd bekend dat vijf van de zeven leden in de fractie van Forum voor Democratie in de provincie Zuid-Holland zich ‘onafhankelijk verklaren’. Ze gaan een nieuwe groep vormen met twee al eerder opgestapte Statenleden van FVD, Toine Beukering en Bob van Pareren. Dat is te lezen in een verklaring die fractievoorzitter Matthijs Sandmann op Twitter heeft geplaatst.

“Wij gaan door met ons politiek werk. Voor gezond verstand in Zuid-Holland”, staat in de verklaring. En: “De fractie Zuid-Holland blijft trouw aan de idealen in het originele programma”. Onder de verklaring staan de namen van Sandmann, Rien Lutmers, Michiel Hoogeveen, Leendert Verheij, Rob Weber, Toine Beukering en Bob van Pareren.

Lees ook:

Thierry Baudet wint stemming partijleiderschap en heeft Forum terug

Thierry Baudet heeft de zeggenschap over zijn Forum voor Democratie terug. Driekwart van de uitgebrachte 37.000 stemmen in het ‘referendum’ gingen naar hem. ‘Een enorm mandaat’, aldus de ‘nieuwe’ partijleider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden