Tweede Kamer

Topambtenaar die ‘onveilige werksfeer’ onderschreef is zelf betrokken bij het onderzoek naar Khadija Arib

Vera Bergkamp (hier tijdens haar benoeming tot Kamervoorzitter in april 2021) ligt onder vuur vanwege het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (voor haar). Beeld ANP
Vera Bergkamp (hier tijdens haar benoeming tot Kamervoorzitter in april 2021) ligt onder vuur vanwege het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (voor haar).Beeld ANP

Het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib wordt opnieuw bekritiseerd.

Vera Brouwer

Een topambtenaar die zelf aangaf de ‘sociaal onveilige werksfeer’ onder Khadija Arib te hebben ervaren, is nu betrokken bij het onderzoek naar de oud-Kamervoorzitter. De ambtenaar, hoofd HR van de Tweede Kamer, is aanspreekpunt voor de onderzoekers van recherchebureau Hoffmann, dat het onderzoek uitvoert.

Een woordvoerder van de Kamer bevestigt dat de topambtenaar aanwezig was bij de vergadering van het presidium toen de ambtelijke top klachten over Arib uit de anonieme brieven bekrachtigde. Het presidium is het dagelijks bestuur van de Kamer.

Eerder schreef de Volkskrant dat de ambtenaar leiding zou hebben gegeven aan het onderzoek. De woordvoerder weerspreekt dit. Niettemin roept de betrokkenheid van de ambtenaar vragen op over de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Onder vuur

Het onderzoek naar Arib ligt al langer onder vuur. De fracties van PVV, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt vinden dat het moet worden stopgezet. Ze zetten ook vraagtekens bij het handelen van Bergkamp. Opmerkelijk genoeg stemden Kamerleden van de SP, PvdA, PVV en PvdD in het presidium eerder unaniem voor het onderzoek.

Arib kwam eind september in opspraak toen NRC onthulde dat het onderzoek was ingesteld. De PvdA’er zou gedurende haar periode als Kamervoorzitter een ‘schrikbewind’ hebben gevoerd en een ‘onveilige werksfeer’ hebben gecreëerd. In anonieme brieven werd gesproken van ‘grensoverschrijdend gedrag’ en ‘machtsmisbruik’. Arib sprak van een politieke afrekening en vertrok als Kamerlid.

Uiterlijk volgende week besluit het presidium of het onderzoek naar de oud-Kamervoorzitter daadwerkelijk wordt stilgelegd. Bergkamp kondigde aan voor maandag de vele vragen te beantwoorden die de Kamer hierover heeft gesteld.

Lees ook:

Vera Bergkamp en het presidium staan voor een akelig dilemma in de zaak-Arib

Kan er deze week een streep worden gezet onder de kwestie-Arib of blijft het dispuut dooretteren?Deze week wil de Tweede Kamer een knoop doorhakken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden