Vluchtelingen

‘Tientallen handlangers Syrisch regime verblijven in Nederland’

2011: tegenstanders van het regime van Assad gingen in Daraa de straat op. Toen leek het er niet op dat tien jaar later Assad nog steeds aan de macht zou zijn. Beeld AFP
2011: tegenstanders van het regime van Assad gingen in Daraa de straat op. Toen leek het er niet op dat tien jaar later Assad nog steeds aan de macht zou zijn.Beeld AFP

De Kamer wil opheldering van staatssecretaris Broekers-Knol over een ‘ernstig vermoeden’ van oorlogsmisdaden door Syriërs in Nederland.

De Tweede Kamer is verbaasd over de aanwezigheid van zeker drie aanhangers van het regime van president Assad onder Syrische vluchtelingen. Afgelopen zomer meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel) nog aan de Kamer dat de dossiers van 12.570 vluchtelingen zijn onderzocht op ernstig vermoeden van internationale misdrijven. Dit vermoeden werd bij één persoon vastgesteld.

‘Boosmakend’, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Al jaren vraag ik meer capaciteit voor Team Internationale Misdrijven en nu dit.” Het kabinet toont te weinig daadkracht, vindt de PvdA. De VVD wil dinsdag met het kabinet in debat over de kwestie.

Drie Syriërs die wonen in Drenthe, Noord-Holland en Gelderland maakten onderdeel uit van het veiligheidsapparaat van het regime van dictator Assad in Syrië, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Zij waren onderdeel van een arrestatieteam van het regime, vochten voor een regeringsmilitie of traden op tegen burgers bij een checkpoint.

Verblijfsvergunning weigeren

Deskundigen zeggen tegen de krant dat in Nederland ‘tientallen’ aanhangers wonen van Assads regime. Die hebben in Syrië demonstranten in elkaar geslagen, burgers gemarteld of vermoord. Ze maken andere Syrische vluchtelingen het leven zuur, onder meer door te dreigen hun naasten in Syrië iets aan te doen. De krant sprak met meerdere slachtoffers.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt asielaanvragen. Een afdeling daarvan, ‘1F’, onderzoekt of vluchtelingen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven, want als dat het geval is kan een verblijfsvergunning worden geweigerd. Daarnaast zoekt het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie naar oorlogsmisdadigers. In de praktijk leveren deze onderzoeken weinig op. De IND heeft moeite met de afhandeling van asielaanvragen in een adequaat tempo en het zoeken van ‘ernstig vermoeden van oorlogsmisdaden’ is nog lastiger. Een deskundige zegt in NRC Handelsblad dat er heel veel informatie bij de Syrische gemeenschap aanwezig is, maar dat er geen gebruik van wordt gemaakt.

Broekers-Knol schreef 30 juni aan de Kamer dat de ‘herbeoordeling een nuttig onderdeel is van het 1F-beleid’. De dossiers van 12.570 Syrische mannen zijn opnieuw bekeken en dat leverde in één geval een ernstig vermoeden van een misdrijf op. Zij voegt eraan toe dat ‘Nederland geen vluchthaven wil zijn voor oorlogsmisdadigers en dat Nederland de straffeloosheid van deze groep tegengaat’.

Lees ook:

Angolese kinderen van hun bed gelicht

Na 15 jaar in Nederland moeten Marcia en Glaucio terug naar Angola.

‘Vervolg hier die oorlogsmisdadigers’

De dochter van de Afghaanse asielzoeker Feda Amiri en Trouw-columniste Tinkebell zijn terug in Nederland. Tamana Amiri zocht de afgelopen weken in Afghanistan naar haar uitgezette vader.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden