Forum voor Democratie

Theo Hiddema keert terug bij FvD als Eerste Kamerlid. ‘Er zitten geen wappies meer achter de gordijnen’

Thierry Baudet en Theo Hiddema in de Tweede Kamer. Beeld Brunopress
Thierry Baudet en Theo Hiddema in de Tweede Kamer.Beeld Brunopress

Theo Hiddema keert voor Forum voor Democratie terug aan het Binnenhof. Hij gaat de Eerste Kamer in voor de partij van Thierry Baudet.

Forum voor Democratie heeft recht op een derde zetel in de senaat nu hun oud-senator Nicky Pouw-Verweij voor JA21 in de Tweede Kamer is verkozen. Hiddema mag die innemen, omdat hij in 2019 als lijstduwer veel voorkeursstemmen kreeg.

Hiddema verklaarde zich in november nog ‘politiek arbeidsongeschikt’ in een afscheidsbrief aan toenmalig Kamervoorzitter Arib. Toen verliet hij per direct de Tweede Kamerfractie van FvD, na de interne partijruzie over antisemitische WhatsApp-berichten die rondgingen binnen de jongerentak JFvD. In januari trok hij zich terug als lijstduwer voor de Tweede Kamerverkiezingen uit onvrede over het hardnekkig ontkennen van de coronapandemie, een ‘welhaast religieuze coronacampagne’ in Hiddema's eigen woorden.

Nu keert hij toch terug als volksvertegenwoordiger voor FvD omdat “ze een wonderschoon programma hebben”, zei hij tegen NRC. “Daar heb ik nooit afstand van genomen.”

De reden voor zijn vertrekwaren de racistische en antisemitische uitlatingen die rondgingen in appgroepen van FvD’ers en JFvD’ers, zo bevestigt hij nu. “In dat gewoel was ik beland en ik had er geen zin meer in, want je wordt toch met die smurrie geassocieerd.” Inmiddels maakt Hiddema zich hier geen zorgen meer over. “Ik heb me voldoende georiënteerd en ik weet nu: er zitten geen wappies meer achter de gordijnen.”

In 2019 belandde Hiddema tijdens de Eerste Kamerverkiezingen door de voorkeursstemmen van Provinciale Statenleden van FvD boven aan de lijst, maar hij zag af van een overstap naar de senaat. Hij zegt in de Eerste Kamer ‘een spaak in het wiel van krachteloze wetgeving’ te willen steken. Ook meent hij genoeg tijd over te houden voor zijn werk als advocaat, omdat de Eerste Kamer maar één dag per week vergadert. (ANP)

Lees ook:

Hiddema: ‘Voer mij af van die lijst’

Theo Hiddema stapt uit Forum voor Democratie. De anti-coronabeleidkoers die de partij vaart, staat hem niet langer aan. Thierry Baudet zegt verbijsterd te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden