Box 3-heffing

Tegenvaller voor spaarders die geen bezwaar maakten tegen de spaartaks: kabinet geeft geen compensatie

Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst staat de pers te woord over de spaartaks.  Beeld ANP
Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst staat de pers te woord over de spaartaks.Beeld ANP

Het kabinet gaat spaarders die eerder geen bezwaar hebben gemaakt tegen de hoge spaartaks niet compenseren. De belasting werd eind vorig jaar door de Hoge Raad naar de prullenbak verwezen.

Esther Lammers

Zo’n compensatie zou naar schatting 7 miljard euro kosten. Dat geld gebruikt het kabinet liever voor extra koopkrachtmaatregelen voor huishoudens die door energierekening en inflatie door het ijs dreigen te zakken.

Diverse bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Het besluit is een tegenvaller voor de vele spaarders die jarenlang over hun spaarrekening meer belasting moesten betalen dan ze aan rente ontvingen. Dit voelde oneerlijk en dat vond de Hoge Raad ook. Die haalde daarom in december vorig jaar een streep door deze belastingmethode over vermogen in box 3. Het kabinet gaat de 60.000 bezwaarmakers overigens wel compenseren, maar tot nu toe was onduidelijk of ook de andere spaarders enige compensatie zouden krijgen.

Overwogen om wel te compenseren

Het kabinet vroeg hierover al advies aan de Hoge Raad. Die stelde dit voorjaar dat de overheid niet verplicht is om spaarders, die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt, te compenseren. Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën liet eerder nog wel doorschemeren dat het kabinet pogingen deed nog iets van compensatie voor deze groep te regelen. Hij zei goed te begrijpen dat zij die geen bezwaar maakten, in afwachting van de juridische uitspraken, het vreemd zouden vinden als zij “naast het net vissen”.

Nu blijkt zo'n compensatie door de verslechterde koopkracht van miljoenen Nederlanders niet mogelijk. Afgelopen week werd al duidelijk dat het kabinet volgend jaar ruim 15 miljard euro aan maatregelen heeft voorbereid om de koopkracht van gezinnen te dempen. Hoe die maatregelen er precies uitzien, wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Lees ook:
Wie veel spaargeld heeft, betaalt nu fors minder belasting

Terwijl het kabinet nadenkt over een nieuwe box 3-heffing, profiteren vermogenden van de tijdelijke oplossing. De vermogensbelasting daalt flink.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden