Verkiezingen

Tegenvaller voor de ChristenUnie, SGP stabiel

Vlnr: Lilianne Ploumen (Pvda), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), en Lilian Marijnissen (SP) tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP
Vlnr: Lilianne Ploumen (Pvda), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), en Lilian Marijnissen (SP) tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Regeren heeft voor de ChristenUnie niet geleid tot groei: de christelijke partij blijft volgens de ANP-prognose van vanochtend staan op vijf zetels.

Bart Zuidervaart

De partij stond in de peilingen lange tijd op zes of zelfs zeven zetels, dus deze voorlopige uitslag is een teleurstelling. De CU was de afgelopen jaren een solide coalitiepartner, en haalde daar voor de achterban onder andere binnen dat er vaart komt in de klimaatplannen, maar ook dat boeren niet worden gedwongen te stoppen met hun bedrijf.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Zetelwinst zou de ChristenUnie een goede uitgangspositie geven bij de kabinetsformatie. Segers achtte de kans ‘reëel’ dat zijn partij opnieuw wordt uitgenodigd, maar voorspelde al dat hij een lastige onderhandelaar kan zijn. D66 ziet weinig toekomst in nieuwe samenwerking met de CU. Segers wil ook weer afspraken maken over ‘voltooid leven’, maar de democraten willen dat onderwerp tot vrije kwestie verklaren die buiten een regeerakkoord blijft. Segers vindt dat ‘politiek arrogant’.

Tevredenheid is er bij de SGP, al zijn de drie zetels niet waar SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij stiekem op hoopte. Hij droomt al een paar verkiezingen van de doorbraak naar een vierde zetel. Door het grote aantal jongeren in SGP-kringen leek dat niet onmogelijk. Maar de partij heeft concurrentie op rechts, met Forum voor Democratie die onder conservatieve jongeren veel sympathie heeft. De banden zijn nauw: SGP dankt in de Eerste Kamer een restzetel aan Forum. In verkiezingstijd markeerde Kees van der Staaij liever de verschillen. Hij waarschuwde zijn kiezers voor Forum. Die partij wil de abortuswet versoepelen, aldus Van der Staaij.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Lees ook:

De ChristenUnie in de regering: brutaler dan gedacht, met onverwachte successen en pijnlijke compromissen

Regeren is de moeite waard, maar het voelt als een spijkerbed, zegt Gert-Jan Segers. Deelname van de ChristenUnie aan het kabinet-Rutte III werd een achtbaan met onverwachte successen en pijnlijke compromissen.

Lees ook: Onrust in de SGP over antisemitische appjes bij Forum

Het is onrustig in de SGP, na een discussie over wel of niet samenwerken met Baudet. Een SGP-burgemeester stapt er om op. Maar de rest van de partij sluit de rijen weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden