null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Talkshows zijn meningen-circussen

Het kabinet maakt ingewikkelde afwegingen tussen zorg, economie en maatschappelijke draagkracht. Natuurlijk kun je op iedere afweging kritiek hebben. Dus kun je in de talkshows helemaal losgaan.

In één zo’n talkshow zitten een onderzoeksjournalist, een uitgever en een showbizz-presentator. Er is weer een persconferentie geweest en ze hebben allemaal kritiek, weten allemaal hoe het beter moet en nemen uitgebreid de tijd om dat uit te leggen. Daar zit altijd iets van zelfoverschatting in: van alles wat je kunt bedenken aan oplossingen, is 95 procent ongetwijfeld al eens bedacht in Den Haag.

De vierde gast is Rico Verhoeven, de wereldkampioen kickboksen. Wat vindt hij van de persconferentie? Hij vindt het “lastig om zich hierover sterk uit te spreken”, zegt hij. Het is ook “lastig om hier goed en fout te zien”, voegt hij eraan toe. Hij zou zich niet in de positie van de beslissers willen bevinden.

Het is, als je er even over nadenkt, een heel goed antwoord. Maar zijn frame is blijkbaar niet interessant genoeg, de critici krijgen veel meer spreektijd.

Talkshows zijn vaak meningen-circussen. Daar is niks mis mee, maar bij praatprogramma’s hoort een bijsluiter:

• Wie iets zeker weet, krijgt meer aandacht dan iemand die twijfelt.

• Wie oordeelt, krijgt meer aandacht dan ­iemand die voorbij goed versus fout denkt.

• Wie veroordeelt, krijgt meer aandacht dan wie begrip toont.

• Wie zichzelf overschat, wint het van wie de eigen beperkingen ziet.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden