Mondkapjesdebacle

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op

Sywert van Lienden, in een promotiefilmpje van zijn mondkapjeshandel.  Beeld youtube still hulptroepen
Sywert van Lienden, in een promotiefilmpje van zijn mondkapjeshandel.Beeld youtube still hulptroepen

Sywert van Lienden, de gevallen mediapersoonlijkheid nadat bleek dat hij miljoenen verdiende aan mondkapjesimport waarvan hij claimde het non-profit te doen, is niet langer lid van het CDA.

Dat meldt de partij zelf. Het opzeggen van zijn lidmaatschap zou ‘na goed overleg’ hebben plaatsgevonden. Dat heeft het partijbestuur bekendgemaakt. De opiniemaker is in opspraak geraakt door een omstreden mondkapjesdeal waar hij miljoenen mee verdiende, terwijl hij steeds had gezegd de maskers voor zorgpersoneel ‘om niet’ te hebben geleverd. Eerder al onderzocht de partij de mogelijkheden om Van Lienden te royeren nadat er binnen het CDA over hem klachten waren binnengekomen rondom de mondkapjesdeal.

Van Lienden zei onlangs dat hij details over de omstreden deal gemeld had bij de integriteitscommissie van het CDA, maar ook dat bleek later niet te kloppen. Wel sprak hij er over met een vertrouwenscommissie in het kader van zijn mogelijke kandidatuur voor de Tweede Kamerverkiezingen, die hij overigens introk, voordat een besluit werd genomen over de kandidatenlijst.

Van Lienden schreef onder andere mee aan het partijprogramma van het CDA. Ook zou hij van zijn contacten binnen de partij gebruik hebben gemaakt om bestellingen bij zijn zaak van het ministerie rond te krijgen. Van Lienden was in het verleden voorzitter van leerlingenvakbond LAKS, en was één van de initiatiefnemers voor jongerenbeweging G500, die de politiek van binnenuit wilde veranderen.

Verder onderzoek

Het ministerie van Volksgezondheid doet nader onderzoek naar de mondkapjesdeal. Door op te stappen hoopt Van Lienden te voorkomen dat de partij daarbij betrokken wordt. “Gezien de moeilijke periode waarin het CDA zich momenteel bevindt, vind ik het verstandiger dat de partij al haar aandacht en energie besteedt aan de toekomst van het christen-democratie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden