Tv-interview

Sywert van Lienden: Het CDA wist al in herfst van de miljoenenwinst op de mondkapjesdeal

null Beeld Youtube/hulptroepen.nu
Beeld Youtube/hulptroepen.nu

Sywert van Lienden noemt de ruim 9 miljoen winst die hij maakte op de mondkapjesdeal met het ministerie van volksgezondheid ‘onuitlegbaar’ en wil het geld besteden aan ‘maatschappelijke doelen’. Hij zou zijn partij CDA al vorig jaar herfst over de miljoenenwinst hebben verteld. Het CDA ontkent dit.

Wendelmoet Boersema

Van Lienden verbrak zondag zijn stilzwijgen over de omstreden mondkapjesdeal bij het tv-programma Buitenhof. Daar bood hij excuses aan. De mediapersoonlijkheid raakte in opspraak na onthullingen in De Volkskrant en bij Follow the Money, dat zijn mondkapjesdeal op het hoogtepunt van de coronacrisis niet belangeloos en zonder winstoogmerk bleek, zoals hijzelf altijd had gezegd, maar hem persoonlijk 9 miljoen had opgeleverd.

Met twee compagnons verdiende Van Lienden 20 miljoen euro (na vennootschapsbelasting) aan de verkoop van 40 miljoen mondkapjes voor 100 miljoen euro. Dat deden ze door een bv op te richten naast de hulpgoederenstichting van Van Lienden. Het ministerie financierde de deal voor, zo bleek afgelopen week in de Tweede Kamer, zodat van ondernemersrisico nauwelijks sprake was. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat voor het ministerie de inkoop van hulpmiddelen in goede banen moest leiden, was tegen deze gang van zaken.

Van Lienden wist al in juni 2020 dat hij een miljoenenwinst zou maken en meldde dat ‘richting de herfst’ ook aan de integriteitscommissie van het CDA, zo zei hij zondag. Voor zijn partij schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma. Volgens Van Lienden had het CDA ‘amper betrokkenheid’ bij de mondkapjesdeal, maar zijn partijcontacten maakten het hem wel gemakkelijk om toegang te krijgen tot het ministerie van Hugo de Jonge (ook CDA). Al gaf destijds minister Van Rijn (PvdA, ziekenhuiszorg) toestemming voor de deal.

Het geld zonder meer terugstorten gaat niet, zegt Van Lienden

Het CDA laat daarentegen weten dat de integriteits- en royementscommissie niet was ingelicht. Het landelijk bestuur laat daarom onderzoek doen met ‘hoor en wederhoor’.

Van Lienden betreurt het ook dat het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt destijds een goed woordje voor de werkwijze van Van Liendens stichting deed bij de premier. Dat was een paar dagen na de puur commerciële mondkapjesdeal. “Hij zou er vast buikpijn van hebben gehad”, zei Van Lienden na vragen van presentator Twan Huys of Omtzigt daarvan wist.

Het ministerie van VWS liet in april vorig jaar Van Lienden alle voorwaarden bepalen bij de miljoenenorder voor de mondkapjes, zoals de prijs en de eis van vertrouwelijkheid, zo meldde De Volkskrant zaterdag op basis van nieuwe documenten die nog niet met de Tweede Kamer zijn gedeeld. Tot nu toe schermde Van Lienden met die vertrouwelijkheidseis om vragen af te houden over de deal.

Het geld is volgens Van Lienden niet zonder meer terug te storten naar het ministerie. Wel wil hij de 9 miljoen euro besteden aan bijvoorbeeld kansarme gezinnen en onderzoek naar kanker bij kinderen. Hij heeft ‘spijt van zijn gebrek aan openheid’.

De mondkapjes liggen nog altijd in de voorraadkamers van het ministerie. De kwaliteit zou niet goed genoeg zijn.

Lees ook:

De Kamer wil weten: Waarom sloot het ministerie juist met Sywert van Lienden een grote mondkapjesdeal?

Ruim negen miljoen euro verdiende BN’er Sywert van Lienden aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Zijn twee compagnons beiden vijf miljoen. In dit debat hoopte de Tweede Kamer antwoorden te krijgen over de pikante zaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden