Algemene beschouwingen

Stikstof zorgt voor wrevel tussen coalitiepartijen

Lodewijk Asscher (PvdA) en Pieter Heerma (CDA) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke BeschouwingenBeeld ANP

De coalitiepartijen botsten openlijk over de stikstofaanpak van het kabinet. Premier Rutte zal de oplossingen vandaag ook nog niet hebben.

Een uitweg uit de stikstofcrisis is nog ver weg en de fracties die de oplossing moeten vinden, deden tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen geen moeite om hun ergernis voor elkaar onder stoelen of banken te steken.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma botste stevig met D66-voorman Rob Jetten. D66 pleit ervoor om de veestapel te halveren om de stikstofuitstoot terug te brengen, zodat de woningbouw in ieder geval kan doorgaan. Heerma noemde dat een ‘anti-boerenplan’. “Het beeld blijft dat D66 met een pennestreep de helft van de agrarische sector wil wegstrepen. Dat is niet goed en niet verstandig. In de toekomst wordt de sector enorm van belang voor de voedselsector.”

Heerma wil liever praten met boeren in de buurt van voorgenomen bouwprojecten die door de stikstofuitspraak bedreigd worden. “Ik geef je op een briefje dat daar oude boeren tussen zitten met een opvolgingsprobleem voor hun bedrijf. Misschien is het goed om eerst een gesprek met hen te voeren in plaats van land als bouwgrond aan te wijzen en boeren met een goedlopend bedrijf over de grens te pesten.” Toen Jetten antwoordde dat D66 precies dat wil, volgde een honende reactie van de CDA-fractie.

Inkrimping van de veestapel kan voor links niet snel genoeg gaan

Het CDA liet zo nog maar eens zijn afkeer blijken van het D66-plan. Volgens de christen-democraten werkt een plan om de veestapel in te krimpen averechts in het stikstofdossier, waarin elke partij pijnlijke concessies zal moeten doen. Het kabinet heeft al afgesproken de varkenssector voor een deel terug te dringen met een ‘warme sanering’. Eerder op de dag had VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff zich ook al geïrriteerd uitgelaten over het plan van D66.

De linkse oppositie kan een inkrimping van de veestapel niet snel genoeg gaan. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is het landbouwsysteem ‘onhoudbaar’. “We zullen er in veel sneller tempo dan we ooit hadden gedacht vanaf moeten.” Ook Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) botste hard met Heerma, toen zij hem verweet dat het CDA jarenlang beleid van schaalvergroting steunde, waardoor boerenbedrijven nu failliet gaan.

Volgens het kabinet zijn er geen taboes

De Kamer zal vandaag van premier Mark Rutte toezeggingen willen horen over stikstof, maar het kabinet wacht waarschijnlijk totdat de speciale stikstofcommissie eind deze maand advies uitbrengt. Sinds de Raad van State in mei het stikstofbeleid van de overheid failliet verklaarde, dreigen 18.000 projecten te stranden. Minister Carola Schouten van landbouw presenteerde vorige week maatregelen om een deel van de projecten te hervatten, maar een definitieve oplossing is ver weg.

Het credo van het kabinet is voorlopig dat er ‘geen taboes’ zijn. Dat herhaalde Dijkhoff gisteren. Geen taboes betekent voor de VVD dat ook snijden in de natuur of in natuurregels bespreekbaar moet zijn. De manier waarop in Nederland de natuur beschermd wordt, vindt Dijkhoff soms ‘niet helemaal logisch’. “Of de normen zijn veel ruimer dan Europees moet, of die staan niet in verhouding tot onze buurlanden.”

Lees ook:

Stikstofvonnis treft ook projecten mét vergunning

Advocaten waarschuwen: projectontwikkelaars, boeren en bouwers die al een vergunning hadden, leken veilig na de stikstofuitspraak. De rechter laat nu ook hun projecten wankelen.

Een eerste stap is nog geen oplossing, noem het slechts een lapmiddel

Noem het lapmiddelen, de maatregelen van het kabinet om door het stikstofvonnis getroffen projecten weer op gang te krijgen. Binnenkort moeten ook moeilijke, fundamentele keuzes worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden