null

Verkiezingen

Stempassen niet bezorgd in twee Utrechtse wijken, burgemeester doet aangifte

Burgemeester Sharon Dijksma van de gemeente Utrecht gaat aangifte doen bij de politie over niet-bezorgde stempassen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap in 13 straten in de wijken Overvecht en Voordorp.

Redactie Trouw

In die straten wonen in totaal 1160 kiezers. Een gemeentewoordvoerder kon niet zeggen hoeveel van die stemgerechtigden hun pas niet hebben gekregen.

Een inwoner had zich op 20 februari bij de gemeente gemeld om door te geven dat hijzelf en zijn buren geen stempas hadden ontvangen. PostNL deed daarna op verzoek van de gemeente onderzoek naar de bezorging van de stempassen. Daaruit is naar voren gekomen dat één bezorger niet alle post, waaronder de stempassen, heeft bezorgd in dertien straten.

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat er met de post, en dus ook met de stempassen, is gebeurd. “Ik neem het niet-bezorgen van de stempassen hoog op” schrijft Dijksma in een raadsbrief. “Gezien de ernst van de situatie wordt dan ook aangifte gedaan bij de politie.” Omdat niet bekend is wat er met de post is gebeurd, wordt ook onderzocht of sprake is van een datalek.

Om zeker te zijn dat kiezers op tijd hun stempas hebben, worden nieuwe stempassen verstuurd naar de straten waar ze niet zijn bezorgd. Bij de stempas zit een begeleidende brief met uitleg over wat is gebeurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden