Kinderopvangtoeslag

Staatssecretaris Snel: Gedupeerden van fiscus zeer redelijk en ruimhartig vergoeden

Menno Snel, staatssecretaris van financiën, staat vrijdag de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de ministerraad. Beeld ANP
Menno Snel, staatssecretaris van financiën, staat vrijdag de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de ministerraad.Beeld ANP

Staatssecretaris Menno Snel van financiën maakt excuses aan door de Belastingdienst gedupeerde ouders en denkt dat de compensatie afdoende zal zijn.

Niels Markus

Driehonderd ouders van wie onterecht de kinderopvangtoeslag werd stopgezet, krijgen voor het einde van het jaar het misgelopen bedrag terug. Ook biedt staatssecretaris Menno Snel (belastingdienst) hen vergoedingen aan voor materiële en immateriële schade.

Daarmee neemt Snel de aanbevelingen van de commissie-Donner over, die donderdag keihard oordeelde in de zaak over een Eindhovens gastouderbureau. Snel maakte gisteren opnieuw excuses aan de gedupeerde ouders. “Zij vertelden mij dat ze niet alleen excuses willen, maar ook erkenning voor het feit dat ze veel te lang onterecht als fraudeur te boek hebben gestaan. Die erkenning wil ik uitspreken.”

Ouders krijgen het bedrag terug dat ze na bevriezing misliepen plus een kwart van de gemiste en ingevorderde toeslag. Die geldt als compensatie voor bijvoorbeeld gemiste inkomsten als iemand zijn werk verloor. Ook kunnen ouders per half jaar 500 euro krijgen voor geleden immateriële schade en een compensatie voor invorderingskosten en juridische bijstand.

Bij elkaar waarschijnlijk duizenden gedupeerden

Het gaat in eerste instantie om de driehonderd ouders in de zogeheten CAF 11-zaak rond een Eindhovens gastouderbureau. In totaal zijn waarschijnlijk duizenden ouders gedupeerd, omdat de Belastingdienst in nog 170 zaken vrijwel zeker hetzelfde heeft gehandeld. In een vervolgonderzoek houdt Donner ook deze zaken tegen het licht.

Snel vermoedt dat het om zo’n 9000 ouders gaat. Zij krijgen een brief. Anderen die vinden dat ze ook gedupeerd zijn, kunnen zich melden bij de Belastingtelefoon. “Ik wil voor het einde van het jaar weten of bij deze ouders hetzelfde is gehandeld.”

Zij kunnen dan dezelfde compensatie verwachten, zegt Snel. “Voor die ouders geldt hetzelfde. Wij hebben hun geduld te lang op de proef gesteld en wij zullen ook hen tegemoetkomen.”

Heeft u ook gekeken of de Belastingdienst zich wel aan de wet gehouden heeft door toeslagen stop te zetten?

“Er waren al signalen dat de Belastingdienst zich mogelijk onrechtmatig opstelde, bijvoorbeeld in 2017 door de Nationale Ombudsman. De hoogste rechter gaf de Belastingdienst later gelijk toen een ouder om compensatie vroeg. In dat geval deed de Belastingdienst dus dingen die rechtmatig waren, waarbij toch geld van mensen werd afgepakt. Dat vind ik eigenlijk erger, dat je fouten maakt terwijl je formeel voldoet aan de wet. Dan heb je als ouder geen schijn van kans. Ongeacht eerdere uitspraken zullen we die mensen compenseren.”

Sommige gedupeerden hebben jaren niet gewerkt en een gat in hun carrière opgelopen. Weegt uw schadevergoeding daar tegenop?

“Tegen die mensen zeg ik dat het fout is dat ze zo lang hebben moeten wachten. We proberen de schade zo goed mogelijk te vergoeden. Donner heeft ons een handvat gegeven om mensen op individuele basis te compenseren. Ja, het staat mensen vervolgens vrij om naar de rechter te stappen. Maar ik denk en hoop dat ze tevreden kunnen zijn met deze zeer redelijke en ruimhartige vergoeding.”

Wat doet u met de signalen dat vooral ouders met twee nationaliteiten verdacht werden?

“De nationaliteiten van ouders waren in de systemen zichtbaar. Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat van deze gegevens gebruik is gemaakt bij het vinden van fraudeurs. Ik heb de Autoriteit Persoonsgegevens opdracht gegeven de signalen te onderzoeken. Inmiddels zijn tweede nationaliteiten voor medewerkers van Toeslagen niet meer te zien.”

Lees ook:

Commissie oordeelt snoeihard over Belastingdienst: ouders moeten schadevergoeding krijgen

Een adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen, en hebben recht op ruimhartige compensatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden