Belasting

Staatssecretaris helpt voorlopig alleen ouders in ‘acute problemen’ door toeslagenaffaire

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) in gesprek met gedupeerden die naar het Plein voor de Tweede Kamer zijn gekomen, voorafgaand aan het algemeen overleg over de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Beeld Phil Nijhuis / ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) in gesprek met gedupeerden die naar het Plein voor de Tweede Kamer zijn gekomen, voorafgaand aan het algemeen overleg over de hersteloperatie kinderopvangtoeslag.Beeld Phil Nijhuis / ANP

Er worden dit jaar niet 5000, maar maximaal 600 gedupeerde ouders gecompenseerd voor het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag. De overige ouders moeten wachten tot eind volgend jaar.

Dat meldt staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer. Deze eerste groep betreft de ouders die in ‘acute problemen’ zitten of al jarenlang in een ‘zeer schrijnende’ situatie. Ze zijn daarin terechtgekomen doordat hun toeslag werd stopgezet en ze eerdere toeslagen moesten terugbetalen vanwege vermoedens van fraude – die later onterecht bleken.

De staatssecretaris wil eind volgend jaar alle andere 8100 gedupeerde ouders hebben gecompenseerd. De ouders die nu geholpen worden, zijn soms zelfs niet meer in staat om de huur of eten te betalen, of ze zitten al jarenlang in een financieel belabberde positie. Bij de gedupeerde ouders is de kinderopvangtoeslag plotseling stopgezet, terwijl ook hun bezwaarschriften niet in behandeling werden genomen of onterecht afgewezen. Ook andere gedupeerde ouders zitten in de problemen. Omdat het nog wel enige tijd duurt voordat alle ouders zijn gecompenseerd, heeft de staatssecretaris nu ook een potje in het leven geroepen waarop de gedupeerde ouders een beroep kunnen doen. Dit in afwachting van de compensatie. Ze kunnen 500 euro krijgen om bijvoorbeeld een schoolreisje of medicijnen te betalen.

‘Heel teleurstellend’

Deze week werd er met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat de gedupeerde ouders in hun eigen gemeente zullen worden geholpen met kwesties als schuldhulpverlening, inkomen, zorg en werkproblemen. Namens de VNG zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop het ‘heel teleurstellend’ te vinden dat er dit jaar maar enkele honderden in plaats van de eerder toegezegde 5000 ouders worden gecompenseerd. Er zijn inmiddels goede afspraken gemaakt met het kabinet over extra financiering voor deze hulp. Gemeenten krijgen 11 miljoen euro, maar dat bedrag mag nog oplopen, zegt Heijkoop.

De onderhandelingen over het vergoeden van die kosten door de Belastingdienst zijn de afgelopen week hoog opgelopen. Verschillende bronnen bevestigen dat premier Rutte er persoonlijk aan te pas moest komen om tot een akkoord te komen. Heijkoop bevestigt de betrokkenheid van Rutte. “Dat heeft bijgedragen aan het vertrouwen dat de afspraken worden nagekomen.”

Het is wel voor het eerst dat de dienst Toeslagen nu een tijdpad opgeeft, waarbinnen de gedupeerde ouders compensatie kunnen verwachten. Concreet moeten voor de zomer minimaal 3500 van de resterende 8100 zaken zijn afgehandeld. De rest komt in de tweede helft van volgend jaar. De ouders ontvangen per kwartaal persoonlijk bericht als hun zaak in behandeling wordt genomen.

Staatssecretaris Van Huffelen denkt volgend jaar snelheid te kunnen maken omdat ze de wijze van afhandeling van deze klachten gaat versoepelen. Zodra ouders aannemelijk kunnen maken dat ze inderdaad onterecht hun toeslag zijn kwijtgeraakt en daardoor gedupeerd, hoeft het verhaal nog slechts ‘licht te worden getoetst’ voordat compensatie wordt gegeven, zo schrijft de bewindsvrouw. Eerder moest het verhaal intern bij de dienst Toeslagen nog volledig worden gecheckt. Maar dat bleek moeilijk, soms zelfs onmogelijk, omdat ook veel dossiers blijken te zijn kwijtgeraakt of al vernietigd.

Behalve compensatie kunnen de ouders ook nog recht hebben op smartengeld voor geleden schade. Hiervoor is een speciale onafhankelijke commissie van deskundige schade-experts in het leven geroepen, waar de ouders terecht kunnen. Zij stellen onafhankelijk de hoogte van het smartengeld vast.

Lees ook:

Het dossier over de kinderopvangtoeslagaffaire

De Belastingdienst heeft grote fouten gemaakt met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Duizenden ouders zijn slachtoffer. De kwestie kwam aan het licht door onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden