NieuwsTurkije

SP-raadslid Murat Memis is vrijgesproken en mag Turkije verlaten

Murat Memis en Lilian Marijnissen bij de rechtbank van Antalya na de vrijspraak van Memis. Beeld ANP
Murat Memis en Lilian Marijnissen bij de rechtbank van Antalya na de vrijspraak van Memis.Beeld ANP

Het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis wordt niet langer verdacht van PKK-propaganda en mag na twee maanden naar huis.

Marco Visser

Op 30 april werd Murat Memis tijdens een vakantie met zijn familie in Turkije opgepakt. Hij werd onder meer verdacht van lidmaatschap van de Koerdische organisatie PKK, een zwaar misdrijf in Turkije. De PKK geldt in Turkije, de Verenigde Staten en in de Europese Unie als een terroristische organisatie.

Nog voor de rechtszaak kreeg ­Memis al te horen dat die zware ­beschuldiging was geschrapt. Foutje in de tenlastelegging, zei de openbaar aanklager. Wel moest hij zich nog verdedigen tegen de beschuldiging van propaganda maken voor de PKK.

Nu hij na twee maanden is vrijgesproken, mag hij het land verlaten. In de rechtszaal in Antalya was ook SP-leider Lilian Marijnissen aanwezig, die naar Turkije was gereisd om haar 31-jarige partijgenoot bij te staan.

Kritiek op Turks beleid

Memis is van Koerdische afkomst en heeft op sociale media geregeld kritiek op het Turkse beleid. Over de omstandigheden waarin de Koerdische leider Öcalan gevangenzit bijvoorbeeld. Of over de Turkse inval in het Syrische Afrin. Dat soort kritiek is strafbaar.

Memis zei dat zijn accounts op ­sociale media worden beheerd door de SP. Daardoor was het voor de rechter niet mogelijk om na te gaan of de ­berichten, zoals retweets van Koerdische activisten, door Memis zelf ­waren verstuurd.

“We zijn ontzettend blij en opgelucht dat hij weer vrij is”, zei Marijnissen. “Voor Murat, voor zijn familie, voor de SP en voor onze democratie. Hopelijk is deze uitspraak een steun in de rug voor de andere politieke gevangenen die in Turkije vastzitten.”

Stille diplomatie

In totaal zouden er tussen de tien en twintig Turkse Nederlanders zijn die Turkije niet uit mogen en/of vastzitten. Zo zit een Rotterdamse vrouw die op stedenbezoek was al maanden met haar vijf maanden oude dochtertje in de cel. De vrouw was eerder ­mede-voorzitter van een Koerdische organisatie in Nederland.

Minister Stef Blok van buitenlandse zaken laat weten blij te zijn met de uitkomst van de rechtszaak. “Dit is een voortvarend einde aan een Turkse juridische procedure; Nederland blijft zich onverkort achter de schermen ­inspannen voor soortgelijke gevallen. De Nederlandse ambassadeur was bij de zitting aanwezig.”

In de Tweede Kamer was veel ­woede over de arrestatie van de lokale volksvertegenwoordiger. In de Kamer leefde het gevoel dat het kabinet meer voor Memis kon doen.

Blok zei vorige week het te willen houden bij stille ­diplomatie. Hij zag niets in harder ­optreden tegen Turkije, omdat dat de zaak van Memis geen goed zou doen.

Lees ook:

Dat Murat Memis vastzit, vraagt om een boycot van Turkse zon en zee

Dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger in het openluchtgevang Turkije vastzit, waar verkiezingen (Istanbul!) alleen geldig zijn wanneer ze Erdoğan goed gezind zijn, is reden voor een harde tegenactie, schrijft columnist Sylvain Ephimenco.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden