Gokreclames

SP en ChristenUnie: leg gokreclames aan banden

Een website voor online gokken. Beeld ANP
Een website voor online gokken.Beeld ANP

De SP en de ChristenUnie willen dat de reclames voor online gokken aan banden worden gelegd. “Veel mensen worden door gokreclames in verleiding gebracht om te gaan gokken, terwijl het ontzettend veel ellende met zich meebrengt”, vindt SP-Kamerlid Michiel van Nispen.

Waar je voorheen het internet moest afstruinen om geld in te zetten bij een potje poker, is dat sinds 1 oktober een stuk makkelijker. Online gokken kan sindsdien gewoon bij Toto of Holland Casino. Deze bedrijven mogen daar ook voor adverteren, zowel online als op televisie. En daar zit nou precies het probleem, vinden ChristenUnie en SP. De partijen vinden dat er meer regels moeten komen voor gokreclames, omdat het mensen, en met name kinderen en jongeren, ernstig kan beïnvloeden.

“Mensen ergeren zich kapot aan die irritante gokreclames”, zegt Michiel van Nispen (SP). “Ook worden ex-gokkers erdoor in de verleiding gebracht om weer te gaan gokken.” Mirjam Bikker (ChristenUnie) wijst erop dat gokken levens kapot maakt. “Daar past geen uitgekiende reclamecampagne bij.”

Een algeheel verbod

De partijen willen onder meer dat er online niet voor 21.00 uur gokreclames te zien zijn, dat er minder gokreclames rondom sportwedstrijden te zien zijn en dat er op termijn een algeheel verbod komt. Voor dit laatste zal niet snel een Kamermeerderheid zijn, denkt SP-Kamerlid Michiel van Nispen, maar er moet volgens hem wel snel wat gebeuren.

In totaal zijn er elf aanbieders die mogen adverteren voor gokken, zowel op televisie als online. Er geldt nog geen limiet voor het aantal gokreclames, gokbedrijven doen pogingen om in een reclamecode dit vast te leggen. Daar zit nog weinig schot in. Daarom hanteren tot nu toe tv-zenders hun eigen limieten. Wel is in de wet vastgelegd dat er alleen tussen 21.00 en 06.00 uur op televisie gokreclames mogen worden uitgezonden, en dat reclames zich niet op kwetsbare mensen mogen richten.

Meer klachten, maar niet opvallend veel

Van Nispen ziet geen reden om überhaupt toe te staan om ongericht reclame te maken. “Je bedelft zo mensen met gokreclames die helemaal niet willen gokken. Adverteer dan gericht, op plekken waar mensen heen gaan om te gokken.”

Volgens de Reclame Code Commissie komen er sinds het opengaan van de online gokmarkt iets meer klachten binnen over gokreclames binnen dan voorheen. Toch is het aantal klachten niet opvallend hoog, zegt de Commissie. Over bijvoorbeeld de reclamespotjes van de Week voor het leven zijn veel meer klachten geweest. Volgens de Commissie wordt er volgende week uitspraak gedaan in een zaak over gokreclames.

Lees ook:

Online wedden wordt straks op sommige websites legaal, leidt dat tot meer gokverslavingen?

Online wedden op sportwedstrijden, poker of roulette, is vanaf 1 oktober bij een tiental aanbieders legaal. Experts waarschuwen dat het gokverslaving in de hand werkt, zeker als agressieve reclames nieuwe doelgroepen bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden