Kinderopvangtoeslagaffaire

Snel deelt fraudeonderzoeken fiscus nu toch met de Kamer

Staatssecretaris Snel.  Beeld ANP
Staatssecretaris Snel.Beeld ANP
Redactie

De Tweede Kamer ontving woensdagavond van staatssecretaris Menno Snel van financiën vertrouwelijke evaluaties van fraudezaken van het zogeheten Combiteam Aanpak Facilitators (Caf). Kamerleden vragen al zeker een jaar om deze evaluaties van de teams bij de Belastingdienst die op zoek waren naar onregelmatigheden bij ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen.

In een begeleidende brief geeft Snel aan dat hij had willen wachten met het sturen van deze stukken omdat hij vindt dat ze goed ‘geduid’ moeten worden. Maar hij begrijpt ook dat de Kamer ze wil hebben.

Trouw en ‘RTL Nieuws’ schreven eerder deze week dat Snel de Kamer heeft misleid omdat hij er al heel lang van op de hoogte was dat er veel meer gedupeerden waren in de toeslagenaffaire. In september vorig jaar werd hem al de suggestie gedaan ook andere Caf-zaken te beoordelen.

In de brief gaat Snel niet in op die suggesties. Hij schrijft dat hij in maart dit jaar in de Kamer zei dat hij ‘nog geen signalen over vergelijkbare problemen bij andere Caf-zaken had’. Juist daarom, stelt hij, heeft hij toen aan de Kamer verteld dat er meer zaken kunnen zijn en dat hij daarom de interne onderzoeksdienst ADR heeft verzocht om dat te onderzoeken.

Twee weken geleden oordeelde een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Donner dat de Belastingdienst in één zaak, Caf-11 die ruim driehonderd ouders betreft, ‘institutioneel vooringenomen’ handelde. Het uitgangspunt was dat zij fraudeerden, terwijl bewijs daarvoor ontbrak. Ouders moesten tienduizenden euro’s terugbetalen en kwamen in financiële problemen.

Snel heeft daarna aangegeven dat er mogelijk negenduizend ouders zijn benadeeld door de Belastingdienst. Die ouders zijn onderzocht in andere Caf-zaken. Er blijken nu 75 zaken te zijn, waarover Snel informatie naar de Kamer heeft gestuurd. Donner onderzoekt nog of de Belastingdienst ook in deze gevallen vooringenomen heeft gehandeld.

Lees ook:

Staatssecretaris Snel misleidt de Kamer in toeslagenaffaire

Staatssecretaris Snel van financiën weet al langer dat er sprake is van veel meer gedupeerden in de toeslagenaffaire. Documenten die dat aantonen houdt hij achter voor de Tweede Kamer, bleek uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Commissie oordeelt snoeihard over Belastingdienst: ouders moeten schadevergoeding krijgen

Een adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen, en hebben recht op ruimhartige compensatie.

Ambtenaren Belastingdienst eisen straf voor leidinggevenden toeslagenaffaire

Ambtenaren van de Belastingdienst roepen op tot maatregelen tegen leidinggevenden die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden