null Beeld -
Beeld -

Plein 2

Slogans, slogans, slogans. De VVD grossiert erin

Niels Markus

Bij de VVD herken je aan de woordvoerderschappen in de Tweede Kamer met wie de partij grote plannen heeft. De liberalen plaatsen hun grote talenten graag op de voor de partij belangrijke portefeuilles justitie en asiel. De huidige minister van justitie Dilan Yesilgöz deed eerder als Kamerlid de justitiedebatten en asielwoordvoerder Bente Becker is een van de blikvangers van de huidige fractie.

Een andere plek om je in de kijker te spelen: het woordvoerderschap verkeer en infrastructuur. Of zoals de vorige man op die plek, Remco Dijkstra, het noemde: te land, ter zee en in de lucht. Die baan leent zich uitstekend voor de gevatte oneliners van het soort waarop VVD’ers patent hebben.

Zo was het Dijkstra die, toen de maximumsnelheid van 130 naar 100 ging, in deze krant zei dat hij als hij 100 rijdt, het gevoel heeft “dat ik uit de auto kan stappen en ernaast mee kan rennen”.

Dijkstra’s voorganger René Leegte schudde de slogans ook uit zijn mouw. Zo zei hij in een debat over de jacht: “Plezierjachten vind je in de haven”. Leegte, zelf jager, vond bovendien dat vlees eten niets met duurzaamheid te maken heeft. “Want varkens raken nooit op.” Tijdens de campagne gebruikte hij de slagzin: ‘Kies inhoud, stem Leegte’.

Vliegen, vliegen, vliegen

Ook de huidige verkeerswoordvoerder van de fractie, Daniël Koerhuis, draagt het VVD-geluid als geen ander uit. Koerhuis, die eerder als bouwwoordvoerder bekendheid verwierf met zijn credo ‘bouwen, bouwen, bouwen’, springt nu met ‘rijden, rijden, rijden’ in de bres voor de auto. En met ‘vliegen, vliegen, vliegen’, voor... juist ja.

De lange rijen op Schiphol boden Koerhuis een uitgelezen kans om zijn verhaal over de luchtvaart voor het voetlicht te brengen. Op een drukke zondagmorgen trok hij naar de luchthaven, om de rijen en de wanhoop van reizigers met eigen ogen te zien. Na afloop tweette hij: “Vreselijke verhalen aangehoord van NLers die urenlang in de rij staan en bang zijn hun vakantie te missen”. Die tweet liet hij, zoals meestal, vergezeld gaan van een foto waar hijzelf pontificaal op staat, in dit geval voor een lange rij vakantiegangers.

Vanwege de tweet mocht Koerhuis aanschuiven bij talkshow Op1. Stonden die ‘vreselijke verhalen’ wel in verhouding tot het leed van mensen in bijvoorbeeld Oekraïne, vroegen andere gasten zich af. Dat niet, erkende Koerhuis. Maar “een huilend gezin uit Leeuwarden dat bang is om zijn vakantie te missen. Dat vind ik echt erg als ik dat zie.” Koerhuis weet dat de vakantie één van de verworvenheden is waar de Nederlander, en zeker ook de VVD-kiezer, het sterkst aan hecht. Zoals hij tijdens het luchtvaartdebat van vorige week zei: “Nederlanders moeten gewoon kunnen vliegen. Na een jaar hard werken op vakantie of familie en vrienden bezoeken.”

Lekker barbecuen

Dat gevoel is volgens Koerhuis’ voorganger Dijkstra hét VVD-gevoel. Het gevoel van vrijheid. Dijkstra: “De VVD is een partij van liberalen. Vrijheid is onze belangrijkste waarde. En autorijden, dat is vrijheid.” Ook premier Mark Rutte weet dat idee als geen ander te verwoorden, bijvoorbeeld gevraagd naar het klimaat. Daarmee moeten we niet doorslaan, zei hij in 2019: “We moeten lekker kunnen blijven barbecuen.”

Rutte staat op de schouders van reuzen. Oud-partijleider Hans Wiegel zei eens: “Liever twee misdadigers in één cel, dan één vrij op straat!” En Frits Bolkestein bepleitte al het belang van asfalt, bijvoorbeeld voor een tunnel onder het Groene Hart. Die ging volgens hem niet ten koste van de natuur: “Bent u weleens op die plek geweest? Het is alleen maar gras.”

Overigens biedt de ‘groene’ liberaal Ed Nijpels tegenwicht. Nijpels heeft het niet zo op autorijden, wel kent hij de gevoeligheden rond het vervoermiddel uitstekend: “Je kunt er beter met de vrouw van je vriend vandoor gaan dan met zijn auto.”

Evergreens onder de VVD-oneliners

Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie (Mark Rutte)

Handen uit de mouwen, in plaats van hand ophouden (campagne 2012)

De overheid moet regelen dat er minder regels zijn (oorsprong onbekend)

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw. Eerdere aflevering zijn hier te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden