null

Gemeenteraadsverkiezingen

SGP-vrouw bedankt voor onverwachte raadszetel

Beeld

Een nieuw fenomeen bij de SGP: kiezers die met voorkeurstemmen een vrouw aan een zetel helpen. Maar Anne Prins (26) ziet ervan af.

Wilma Kieskamp

Voor het eerst is in de SGP een vrouw met voorkeurstemmen gekozen. Anne Prins-van den Bergh (26) stond onverkiesbaar op plek veertien op de lijst van de SGP in Houten. Ze kreeg zoveel stemmen dat ze raadslid had kunnen worden. Alleen heeft ze bedankt.

“Ik voel mij enorm gesteund”, luidt haar reactie op het nieuws van de gewonnen zetel. “Ik ben overweldigd door de grote hoeveelheid stemmen die ik heb gekregen. Echter, ik heb besloten om op dit moment nog niet de raad in te gaan en de zetel te gunnen aan onze enthousiaste nummer twee.”

Het is niet uitgesloten dat de partij in Houten een extra zetel dankt aan de vrouw op de lijst. De SGP groeit er van één naar twee zetels, mede dankzij de voorkeurstemmen op Prins, die in het dagelijks leven directeur is van een examenbureau. Fractievoorzitter Wouter van den Berg ontkent dat er druk is uitgeoefend om de voorkeurzetel weer in te leveren. “Dit is echt haar eigen afweging geweest”, zei hij tegen Omroep Houten. Prins blijft voor de SGP wel commissielid in de gemeenteraad, net als eerder. Daar wil ze ‘heel graag mee doorgaan’, zegt ze.

‘Stem op een vrouw’

Voorkeurstemmen waren er elders in het land ook voor andere SGP-vrouwen, onder wie voor Eline Nieuwland-van den Bosse (30). Zij kreeg in haar woonplaats Dordrecht bijna achthonderd voorkeurstemmen. Ze stond verkiesbaar op een combinatielijst met de ChristenUnie, maar was niet zeker van haar plek. Ook in Dordrecht gaven SGP-kiezers met een actie ‘stem op een vrouw’ een signaal af. In Vlissingen en de Noordoostpolder zijn ook twee vrouwen in de raad gekozen. Het is in de partij nog onbespreekbaar dat vrouwen op de lijst staan voor de Tweede Kamer.

Lees ook:

Jonge SGP-vrouwen voelen ‘een roeping voor de politiek’

Voorzichtig zet de SGP stapjes met de participatie van vrouwen. Gemeenteraden zijn de proeftuin; landelijk is de partij er nog niet aan toe. Bij de vorige verkiezingen was er nog nog maar één vrouw lokaal actief. In Dordrecht wilde econoom Eline Nieuwland graag op de lijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden