Verkiezingen

Senatoren fractie Van Pareren sluiten zich aan bij JA21

Joost Eerdmans. Beeld ANP
Joost Eerdmans.Beeld ANP

Zeven voormalige Forum-senatoren sluiten zich aan bij JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Dat meldt de partij op Twitter. Het gaat om de hele fractie Van Pareren.

Zowel deze groep senatoren als de nieuwe partij JA21 bestaat uit politici die eerder dit jaar afstand namen van Forum voor Democratie. Die partij raakte in een diepe crisis toen partijleider Thierry Baudet weigerde om afstand te nemen van de omstreden leider van de jeugdbeweging, kandidaat-Kamerlid en fractiemedewerker Freek Jansen. In appgroepen van de jeugdbeweging van Forum circuleerden antisemitische en neonazistische uitingen.

Met de aansluiting bij JA21 is voor de tweede keer in de afgelopen kabinetsperiode een nieuwe partij meteen vertegenwoordigd in verschillende democratisch verkozen organen, zonder dat ze zelf ooit aan verkiezingen hebben meegedaan. Eerder gebeurde dat al met de volksvertegenwoordigers die Henk Otten volgden na zijn breuk met Forum. Die zitten ook in de senaat; eentje in het Europarlement en enkele leden in de Provinciale Staten.

Ja21 zit met oprichter Annabel Nanninga al in de Amsterdamse gemeenteraad en in de Staten van Noord-Holland. Eerder sloot de driekoppige Eurofractie van Forum zich bij JA21 aan.

Versplinterd

De grote winst van Forum voor Democratie bij de provinciale verkiezingen in 2019, wat Forum de grootste fractie in de Senaat maakte, is nu versplinterd geraakt over meerdere partijen. Of nog meer Statenleden zich aansluiten bij JA21 is nog niet bekend. Onlangs gaven vier Statenleden in Limburg die braken met Baudet aan zelfstandig verder te gaan.

Het programma van JA21 lijkt erg op dat van Forum. De senatoren schrijven in hun persbericht dat ze ‘vanuit hun nieuwe politieke thuisbasis die idealen gaan verwezenlijken’.

Lees ook:

Forum voor Democratie pleit zichzelf vrij met eigen onderzoek

Forum voor Democratie concludeert zelf dat de partij niets te verwijten valt in de affaire rond de racistische en naziverheerlijkende whatsappjes binnen de jongerenbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden