Verkenners

Senaatsvoorzitter: meerderheid voor nieuwe coalitie in Eerste Kamer is ‘verkieselijk’

Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) ontvangen Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn voor een gesprek in de Stadhouderskamer. Jorritsma en Ollongren zoeken uit welke partijen een mogelijke coalitie kunnen vormen. Beeld ANP
Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) ontvangen Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn voor een gesprek in de Stadhouderskamer. Jorritsma en Ollongren zoeken uit welke partijen een mogelijke coalitie kunnen vormen.Beeld ANP

Senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn vindt het “verkieselijk” als een nieuw kabinet kan steunen op een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Hij heeft dat vrijdag laten weten aan de verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, die de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe coalitie in kaart brengen.

De Eerste Kamer behandelt wetgeving die al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. De senatoren toetsen of de wetten uitvoerbaar en handhaafbaar zijn, en niet strijdig met andere wetgeving. Een meerderheid is daarom belangrijk voor de toekomstige coalitie, maar niet noodzakelijk. De eerdere kabinetten Rutte moesten het vaak zonder zo'n meerderheid doen.

De huidige samenstelling van de Eerste Kamer maakt het lastig om een coalitie te smeden die ook daar een meerderheid heeft. Slechts een coalitie van vijf of meer partijen beschikt in de Eerste Kamer over de daarvoor benodigde 38 zetels.

Verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren ontvangen maandag en dinsdag alle partijleiders van de nieuwgekozen Tweede Kamer, om hun wensen en opvattingen over een nieuwe coalitie te bespreken. Dat gebeurt op volgorde van grootte, dus Mark Rutte (VVD) bijt maandag het spits af, Thierry Baudet (FvD) sluit de rij. De dinsdag begint met Esther Ouwehand (PvdD) en eindigt met Sylvana Simons (BIJ1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden