Congres CU

Segers slikt zijn scherpe oordeel over Rutte in, waarmee de deur weer op een kiertje staat naar de VVD

Lijsttrekker Gert-Jan Segers op het online congres van de ChristenUnie. Beeld EPA / Jeroen Jumelet
Lijsttrekker Gert-Jan Segers op het online congres van de ChristenUnie.Beeld EPA / Jeroen Jumelet

De ChristenUnie neemt het scherpe oordeel terug over VVD-leider Rutte. De wegen blijven nog scheiden, maar zo hard als eerst is de breuk niet meer.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt dat hij achteraf te hard heeft geoordeeld over de persoon van premier Rutte, in de kwestie rond een ‘andere functie’ voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Segers vindt bij nader inzien dat hij in zijn kritiek op Rutte ‘te veel de man’ heeft gespeeld en ‘te weinig de bal’.

Eerder zei Segers dat de ChristenUnie zeker niet opnieuw met Rutte in een kabinet zou gaan zitten. Dat ging toen over de persoon van Rutte, die ‘geen geloofwaardige drager van een nieuwe politiek cultuur’ kon zijn. Op het online verkiezingscongres van de partij kwam zaterdag een belangrijke heroverweging. Segers zegt dat hij nog eens in de spiegel heeft gekeken.

‘Ik wil niet genadeloos zijn voor personen’

Zelf benadrukt de ChristenUnie naar aanleiding van Segers’ uitspraken dat het vertrekpunt onveranderd blijft: de partij wil niet in een kabinet. De wegen blijven scheiden. Maar het gevolg van de handreiking naar de persoon Rutte is dat in de kabinetsformatie de deur, voorzichtig, toch weer op een kiertje staat.

Segers houdt zijn kritiek staande op de politieke cultuur in Den Haag, maar benadrukt dat ook zijn eigen partij vier jaar lang deel uitmaakte van die cultuur. “Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel helder en scherp zijn over een ongezonde politieke cultuur en voor een genadeloze overheid. Daar moet echt een omslag in komen. (...) De politieke cultuur in Den Haag staat niet los van Mark Rutte. Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit”, trok hij het boetekleed aan.

Herstel van vertrouwen bij kiezers

De ChristenUnie ziet een dilemma, schetste Segers aan zijn achterban op het online congres. “Het is in ieder geval duidelijk dat wij nooit koste wat het kost in een kabinet hoeven te zitten. Volgens mij hebben we dat nu wel helder gemaakt. Maar wat we wel willen, koste wat het kost, is recht doen aan mensen.” Hij wil ‘helder en scherp’ blijven over de ongezonde politiek cultuur, zodat er ‘echt een omslag komt’ die nodig is voor herstel van vertrouwen bij kiezers.

Hij gaf ook een inkijkje over de aarzelingen om te regeren met VVD, D66 en CDA. Het voelt voor de partij als een fuik waar de ChristenUnie niet zomaar in wil zwemmen. “Wij wilden niet de suggestie wekken dat de vier partijen van de oude coalitie, die als enigen níet voor de motie van wantrouwen stemden, dan ook maar de nieuwe coalitie moesten vormen”.

Lees ook:

Segers loopt Tjeenk Willink in de weg

Het was duidelijk: de premier voelde zich verraden. Rutte werkte immers ‘vier jaar lang zo goed samen’ met Segers, en dan dit. Zo’n boodschap, op Goede Vrijdag. “Het laat me niet onbewogen.” Dat gaat de ChristenUnie nog opbreken, voorspelde politiek columnist Bart Zuidervaart onlangs al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden