Armoedebeleid

Schouten wil schuldhulpverlening gemeentes met de helft verkorten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) wil de duur van de gemeentelijke schulphulpverlening halveren van drie naar anderhalf jaar.

ANP

Mensen zijn dan sneller van hun schulden af. De bewindsvrouw hoopt zo de drempel om zich aan te melden voor de hulpverlening te verlagen als huishoudens problematische schulden hebben.

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord beloofd de duur van schuldhulptrajecten te verlagen en geeft daar nu concreet invulling aan. Schouten wil ervoor zorgen dat schulden sneller worden afgelost onder meer door gemeentes schuldhulpkredieten in te laten zetten. Mensen hoeven hun schulden dan alleen maar af te lossen bij de gemeente of kredietbank en hebben dan niet meer te maken met rekeningen van allerlei bedrijven of overheidsorganisaties. Dit geeft volgens de bewindsvrouw rust en verkort ook de duur van de schuldhulpverlening.

“Ik wil dat we er eerder bij zijn bij geldzorgen en dat mensen zo snel mogelijk weer verder kunnen met hun leven”, aldus minister Schouten. Cijfers van het statistiekbureau CBS over 2020 laten zien dat ruim 600.000 mensen problematische schulden hebben.

Lees ook:

D66-plan: binnen 3 jaar van alle schulden af. ‘Er gaan nu levens naar de knoppen’
D66 wil dat mensen met problematische schulden binnen drie jaar van al hun schulden verlost zijn. Dat kan als gemeenten schuldeisers mogen dwingen mee te doen aan een afbetalingsregeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden