Partijrel

Scheidend 50Plus-bestuur wil rebellen voor de rechter

Vertrekkend 50plus-voorzitter Geert Dales.Beeld ANP

Als de tegenstanders van scheidend 50Plus-voorzitter Geert Dales hun plan doorzetten om een tegenbestuur op te richten, sleept Dales ze voor de rechter. Hij en zijn medebestuurders geven hen nog tot en met maandag de tijd, laat hij weten.

De voorzitters van een aantal provinciale afdelingen van 50Plus willen het roer bij de partij tijdelijk overnemen. Ze vertrouwen het aftredende hoofdbestuur de verkiezing van een nieuw bestuur niet toe.

Dat is onwettig en tegen de statuten, vinden Dales en de twee andere aftredende bestuursleden. Het driekoppige hoofdbestuur verwijt de opstandige leden bovendien dat ze op hun website laster verspreiden en het partijlogo misbruiken. De "nepwebsite" moet uit de lucht en de tegenstanders van het bestuur mogen zich ook niet meer bezondigen aan "verdere misleidende, lasterlijke of anderszins schadelijke berichtgeving", sommeert de advocaat van het bestuur.

Uitbundig lekken

Eerder zegden de voltallige fracties van de Tweede en Eerste Kamer van 50Plus het vertrouwen op in partijvoorzitter Geert Dales. Voor de tweede keer. Ze willen dat hij aftreedt. Dales is op zijn beurt ‘klaar met deze mensen’ en ‘rouwt er niet om’, schreef hij hun in een brief. Verwensingen als ‘matennaaier’ en ‘verrader’ had hij eerder al geuit.

Bij 50Plus gaan discussies niet zachtzinnig. “Het lijkt alsof het oorlog is bij ons”, zei Kamerlid Corrie van Brenk eerder tegen ‘EenVandaag’. Ze vond dat geen zware vergelijking. Van Brenk heeft net als de rest van de fractie ook een conflict met haar fractievoorzitter Krol, want die steunt partijvoorzitter Dales.

De strijd brak los in februari, vanaf het moment dat Henk Krol begon over de verkiezingen van 2021. Hij wist een goede kandidaat voor de Tweede Kamer: de nieuwe partijvoorzitter, die sinds twee jaar probeert om 50Plus te professionaliseren. Krol heeft Dales op het oog als belangrijk nieuw gezicht voor de Tweede Kamer.

Dankzij uitbundige lekken naar de media is inmiddels bekend hoeveel tijd en energie 50Plus in het conflict heeft gestoken. Op de achtergrond is een belangrijke rol weggelegd voor oud-politicus Jan Nagel, van wie bekend is dat hij bij conflicten doorstrijdt tot de laatste snik. Nagel is ‘erevoorzitter’ van de partij en heeft grote moeite met de kandidatuur van Dales voor de Tweede Kamer.

Een vredesoverleg op Tweede Paasdag had de boel moeten sussen. Acht uur lang zaten de vier kemphanen bij elkaar, in het weekeinde dat Nederland de waarschuwing kreeg zoveel mogelijk thuis te blijven. Dales en Krol aan de ene kant van de tafel, Nagel en senator Martin van Rooijen aan de andere kant. Henk Krol maakte stiekem opnames, beweerde Nagel later tegenover de media. Toen was het conflict al volledig ontspoord, met advocaten, dreigementen om naar de politie te stappen, een kort geding en langdradige persberichten vol persoonlijke aantijgingen over en weer.

Volgens partijvoorzitter Geert Dales zijn andere Kamerleden jaloers en willen ze zelf weer op de lijst voor de verkiezingen. Die plekken zijn dungezaaid, nu Krol ook graag het afgesplitste Kamerlid Femke Merel van Kooten, voorheen van de Partij voor de Dieren, ziet toetreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden