UpdateArchiefwet

Rutte zegt ‘conform de afspraken’ gehandeld te hebben toen hij sms’jes van zijn telefoon verwijderde

Premier Mark Rutte (VVD) tijdens de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer in 2021.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte (VVD) tijdens de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer in 2021.Beeld ANP

Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms'jes van zijn telefoon gewist, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Redactie Trouw/ANP

De tekstberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, schrijft de krant. Rutte zou dit hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had.

Dat hij ‘functiegerelateerde correspondentie’ bewust verwijderde, is mogelijk in strijd met de Archiefwet. Maar omdat nu niet meer te achterhalen is wát hij heeft verwijderd, is dat moeilijk te achterhalen. In de telefoon was slechts ruimte voor twintig berichten, sinds afgelopen donderdag heeft de premier een toestel waarop meer opslagruimte beschikbaar is. Volgens de landsadvocaat deed Rutte aan ‘real-time-archivering’, oftewel, bepaalde hij welke berichten moeiteloos konden verwijderd en welke relevante berichten hij doorstuurde naar ambtenaren.

‘Touchscreen rampzalig’

Woensdagmiddag liet premier Rutte weten niet te vinden iets verkeerds te hebben gedaan. “Het wissen van sms’jes was conform de afspraken. Ik heb nooit bewust belangrijke zaken achtergehouden”, aldus Rutte tijdens een ingelast persmoment. Hij ziet er geen overtreding van de wet in. Mocht het mogelijk zijn dan is hij er ‘absoluut voorstander van’ de berichten via de provider terug te halen. Of die dan ook geopenbaard zullen worden ‘hangt af van de wob’, aldus Rutte.

Over waarom Rutte niet met een nieuwere telefoon werkte verklaarde hij ‘niet zo van de smartphones’ te zijn en het intypen van berichten op een touchscreen noemde hij rampzalig. Rutte stuurde berichten die hij zelf belangrijk genoeg vond door naar een ambtenaar op zijn ministerie, die zorgde dat ze bewaard bleven. De rest verwijderde hij, zonder daarover ruggespraak te houden met anderen.

Daarbij keken geen ambtenaren mee. “Zo werkt de richtlijn niet”, aldus Rutte. De premier erkent wel dat bij deze manier van werken fouten kunnen worden gemaakt. Maar hij heeft naar eigen zeggen nooit bewust berichten gewist waarvan hij niet wilde dat ze boven water zouden komen bij een verzoek om informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De werkwijze van de premier kwam dinsdag aan het licht in een rechtszaak die is aangespannen door de Volkskrant. Zo bleken er onder andere geen smsjes meer te vinden van Femke Halsema rond de problemen met de coronademonstratie in Amsterdam in juni 2020, of een bericht van de oud-topman van Unilever, Paul Polman, rond de afschaffing van de dividendbelasting.

Lees ook:

‘Ik zie geen nieuwe bestuurscultuur’

GroenLinks en de PvdA waren zeer teleurgesteld over het gesprek dat ze voerden met premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. “Dit is gewoon oldskool coalitiepolitiek.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden