Stikstofbeleid

Rutte op gesprek bij verkiezingswinnaar Van der Plas. ‘De tijd van BBB negeren is voorbij’

Caroline van der Plas (BBB) beantwoordt vragen van de pers, rondom het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld Phil Nijhuis
Caroline van der Plas (BBB) beantwoordt vragen van de pers, rondom het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld Phil Nijhuis

BBB-leider Van der Plas heeft dinsdag in ‘een hartstikke goed gesprek’ met premier Rutte nogmaals geëist dat het stikstofbeleid wordt aangepast. ‘Ik denk dat hij er serieus over gaat nadenken.’

Auke van Eijsden

Het gesprek in het Wassenaarse restaurant ‘De Landbouw’ was de eerste ontmoeting tussen BBB-partijleider Caroline van der Plas en premier Mark Rutte sinds de Provinciale Statenverkiezingen. Die werden ruimschoots gewonnen door de BoerBurgerBeweging – de partij werd in alle provincies de grootste.

Volgens Van der Plas heeft de kiezer daarmee een duidelijk signaal afgegeven waarmee het kabinet aan de slag moet. “De tijd van BBB negeren en klein houden is wel een beetje voorbij”, concludeerde ze. “We zijn een serieuze gesprekspartner geworden.”

In het ‘een uur en een kwartier’ durende overleg heeft Van der Plas opnieuw gehamerd op haar breekpunten, zo vertelde ze na afloop: de stikstofdeadline van 2030 en het onteigenen van boeren moeten direct van tafel. “Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik denk dat hij er serieus over gaat nadenken.”

Thaise pompoensoep

De BBB-voorvrouw ziet dat CDA en VVD ‘al ruimte hebben gegeven’ voor wijzigingen in het stikstofbeleid. Ministers en Kamerleden van die coalitiepartijen hebben sinds het provinciale zetelverlies meermaals aangegeven dat ze openstaan voor aanpassingen.

Toch denkt Van der Plas dat het kabinet geen lang leven is beschoren, vooral omdat regeringspartner D66 juist wil vasthouden aan het stikstofbeleid. “Ik denk dat we voor het einde van dit jaar verkiezingen hebben”, voorspelde ze. Dat zou haar partij goed uitkomen, erkende Van der Plas. “Zoals het er nu uitziet, zouden wij natuurlijk een mega-verkiezingswinst behalen.”

Premier Rutte wilde dinsdagmiddag weinig kwijt over het gesprek. De premier zei dat hij zijn BBB-collega had ‘gefeliciteerd met de verkiezingsuitslag’ en dat ze ‘een beetje hadden gepraat over de situatie’. Verder meldde de VVD-voorman alleen dat er ‘Thaise pompoensoep’ op het menu had gestaan.

Lees ook:

Ook jongeren hebben reden genoeg om BBB te stemmen, vinden Jurre Boers (19) en Abel Kooistra (28)

Vooral veel 50-plussers stemden op de BBB, bleek uit kiezersonderzoek. Toch heeft de partij ook een jongerenafdeling en jonge verkozen Statenleden. Wat vinden zij ervan dat de partij maar weinig generatiegenoten trekt?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden