Liquidatie

Rutte: het woord regeert, niet het geweld

Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Het woord regeert, niet het geweld. “Wij zijn het gezag, dat is onveranderd.” Premier Mark Rutte zei dat vanochtend in de Tweede Kamer. Dat rechters, advocaten en officieren van justitie veilig hun werk moeten kunnen doen is “niet onderhandelbaar”, onderstreepte hij. De premier wil zich “met volle kracht inzetten voor de rechtsstaat”.

Rutte benutte de gelegenheid om nog eens duidelijk te maken dat hij geschokt is door moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. Hij uitte zijn medeleven met de nabestaanden. Op een interruptie van PVV-leider Geert Wilders sprak Rutte tegen dat er een “Marokkanenprobleem” is in Nederland. “Er is wel een Mocro-maffiaprobleem.”

Wilders had gevraagd of het kabinet nog wel echt “de baas” is in dit land. Hij suggereerde dat de macht is overgenomen door de georganiseerde misdaad, waarin Marokkaanse bendes een belangrijke rol spelen. Rutte ontkende dit, maar hij heeft wel het gevoel dat er opnieuw een grens is overschreden. “Wij zijn het gezag, maar de tegenstander maakt het ons niet makkelijk. We zijn er dag in dag uit mee bezig.”

Niet alleen de PVV, maar ook veel andere fracties uitten hun zorgen over de toenemende georganiseerde criminaliteit. Rutte ging niet in op verzoeken om extra geld beschikbaar te stellen voor politie en justitie. “Je lost dit probleem niet op met een extra pot geld.” Wel zegde de premier CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma toe dat het kabinet zo nodig “onorthodoxe” maatregelen zal overwegen als dat nodig mocht blijken.

Eerder vandaag liet justitieminister Ferd Grapperhaus al weten niet af te willen van kroongetuigen. Het gaat om verdachten van een misdaad die met justitie samenwerken. “We moeten daar als maatschappij mee doorgaan” om de georganiseerde misdaad slagen toe te brengen, aldus Grapperhaus.

Hij gaat op zoek naar meer geld om de criminaliteit te bestrijden. Hij wees op de steun daarvoor in de Tweede Kamer.

“Als we echt slagen willen maken tegenover de georganiseerde misdaad, dan moeten we daar een extra stap in zetten”, zegt Graperhaus. “Meer dan we tot nu toe hebben gedaan, ook als het gaat om extra middelen.”

De minister had eerder donderdag overleg met het Openbaar Ministerie over deze “aanslag op de rechtsstaat” en “verschrikkelijke tragedie.” Samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) sprak hij ook met vertegenwoordigers van rechters en advocaten over betere beveiliging.

Grapperhaus erkent dat er advocaten zullen zijn die misschien wel “angstgevoelens hebben” na de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. Hij begrijpt die gevoelens goed. De minister “proefde” geen woede van de advocaten. “We gaan samen één kant op. We trekken hier echt samen in op.”

Lees ook: 

De moord op Derk Wiersum leest als een boodschap

Iedereen noemt de moord op advocaat Derk Wiersum, woensdagmorgen in Amsterdam, een aanslag op de Nederlandse rechtstaat. 

Grapperhaus zet NCTV op moordzaak: ‘We lieten misdaad woekeren’

De NCTV krijgt een rol in de bescherming en veiligheid rond de strafzaak tegen Ridouan T. De politiek worstelt met de vraag hoe te winnen van de “nietsontziende misdaad”.

Geliefde Wiersum was een ‘gedreven en integer advocaat’

De in Amsterdam geliquideerde strafrechtadvocaat Derk Wiersum was geliefd onder vakgenoten, die hem als kundig, integer en aimabel omschrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden