Navo-Rusland

Rutte en Hoekstra binnenkort naar Oekraïne. ‘Als mede-oprichter van de EU moeten we een actieve rol spelen’

Premier Rutte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring. Links SP-fractieleider Lilian Marijnissen.  Beeld ANP
Premier Rutte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring. Links SP-fractieleider Lilian Marijnissen.Beeld ANP

‘Uitermate zorgelijk’, zegt de premier over de spanningen aan de Oekraïens-Russische grens. Binnen Europa ‘wordt er naar Nederland gekeken’.

Christoph Schmidt

Premier Rutte en minister Hoekstra van buitenlandse zaken zullen ‘binnenkort’ een bezoek brengen aan Oekraïne. Dat kondigde Rutte woensdag aan tijdens het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring. Hoekstra’s Amerikaanse en Duitse ambtgenoten, Antony Blinken en Annalena Baerbock, gingen hen de afgelopen dagen al voor. Wanneer Rutte en Hoekstra die kant op gaan, is nog niet bekend.

De VVD-premier noemde de situatie aan de Oekraïens-Russische grens, waar zich zo’n honderdduizend Russische militairen hebben verzameld, ‘uitermate zorgelijk’. Al maandenlang hangt een invasie op Oekraïens grondgebied in de lucht. Moskou spreekt dergelijke plannen tegen, maar eist tegelijk van de Navo harde garanties dat Oekraïne nooit lid wordt van de westerse verdragsorganisatie.

Een vooraanstaande rol voor Nederland

Rutte onderstreepte dat de Europese bondgenoten stevige sancties moeten voorbereiden voor het geval Rusland tot de gevreesde invasie overgaat, maar zegt ook rekening te houden met een ‘minder vergaande militaire operatie’, die wellicht niet zo in het oog springt.

“Elke militaire operatie is uiteraard onacceptabel”, aldus de premier. “Het is van belang, en ik wil dat signaal hier nog een keer geven aan Moskou, dat ook als een eventuele militaire operatie minder vergaand zou zijn, de prijs voor Rusland heel hoog zal zijn. Het is belangrijk dat ze zich dat realiseren.”

Rutte wees op de vooraanstaande rol die Nederland in deze kwestie speelt op het Europese toneel. “We moeten ook echt die rol spelen. Er wordt naar Nederland gekeken, omdat wij een van de oprichters van de Europese Unie zijn. Men verwacht van Nederland op dit soort onderwerpen een actieve participatie.”

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vraagt al enkele dagen om aanscherping van het Nederlandse reisadvies voor Oekraïne. De Verenigde Staten en Canada hebben dat al gedaan; dat laatste land raadt de in Oost-Oekraïne aanwezige Canadezen zelfs aan daar te vertrekken. ‘Nederland merkt ook dit gebied nog aan als oranje’, aldus Brekelmans dinsdag op Twitter.

Kamerlid Pieter Omtzigt wilde van Rutte weten in hoeverre er voorbereidingen worden getroffen voor een evacuatie van Nederlanders, niet alleen uit Oekraïne, maar ook uit Rusland, Wit-Rusland en ‘eventueel de Baltische staten’ (die zowel EU- als Navo-lid zijn). De premier stelde dat het geen zin heeft te zeggen “dat wij snel onze mensen uit land X of Y gaan evacueren of dat het allemaal klaar ligt. Dat zegt ook iets over wat wij dan verwachten. Ik ben daar toch voorzichtig in.”

Lees ook:
Navo-bondgenoten Duitsland en VK verdeeld over wapens voor Oekraïne

Met de oplopende spanningen aan de Russische grens vraagt Kiev om wapens om zich te verdedigen mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Terwijl Groot-Brittannië aan dat verzoek voldoet, blijft Duitsland kiezen voor de weg van de diplomatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden