Europese Unie

Rutte botst op Twitter met Sloveense premier, krijgt bijval van EU-voorman

De Sloveense premier Janez Jansa noemde Europarlementariër Sophie in 't Veld een 'marionet van George Soros'.  Beeld Reuters
De Sloveense premier Janez Jansa noemde Europarlementariër Sophie in 't Veld een 'marionet van George Soros'.Beeld Reuters

Demissionair premier Mark Rutte is fors in aanvaring gekomen met zijn Sloveense collega Janez Janša.

ANP

Rutte liet donderdag een “totaal ongepaste en smakeloze tweet” van Janša over Nederlandse Europarlementariërs niet over zijn kant gaan en ontbood de Sloveense ambassadeur. Janša vuurde vervolgens terug op Twitter.

“Verdoe je tijd niet met ambassadeurs en de persvrijheid in Slovenië”, antwoordde Janša op de tweet waarin Rutte zijn hart had gelucht. De Sloveense premier verwees opnieuw naar de moord op Peter R. de Vries, die zijn regering al vaker aanhaalde om aan te tonen dat Nederland zich beter op zijn eigen sores kan richten. “Bescherm liever je journalisten tegen omkomen op straat, samen met Europarlementariër Sophie in ‘t Veld.”

Marionet van George Soros

De twee regeringsleiders botsten nadat Janša onder meer een tweet had gedeeld van iemand anders waarin D66'er In ‘t Veld voor “marionet van George Soros” wordt uitgemaakt. Janša beschouwt de rijke filantroop Soros, die bekendstaat om zijn donaties aan progressieve pro-EU-projecten, als grote aanjager van een linkse samenzwering. Vroegere en huidige Europarlementariërs van PvdA, GroenLinks en VVD en wijlen VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zouden ook in Soros’ zak zitten.

In ‘t Veld is bekend pleitbezorger van nauwe Europese samenwerking. Janša ruziede al vaker met de liberale Europarlementariër. Maar de Sloveense premier keert zich opnieuw tegen de Nederlandse nu zij een delegatie leidt van Europarlementariërs op inspectie in Slovenië. Ze komen nagaan of de Sloveense rechtsstaat onder Janša inderdaad afglijdt. De premier ziet er ongewenste bemoeienis in van een linkse kliek die erop uit is hem beentje te lichten.

D66 en de VVD van Mark Rutte zitten in dezelfde fractie in het Europees Parlement. Janša en geestverwanten als de Hongaarse premier Viktor Orbán kiezen Nederland, Rutte en Eurocommissaris Frans Timmermans vaker als mikpunt.

Ongeschreven regel

De Sloveense regering is dit halfjaar voorzitter van de EU, van wie doorgaans een diplomatieke, bemiddelende opstelling wordt verwacht. Maar van die ongeschreven regel trekt Janša zich niets aan. Terwijl voor een goede samenwerking toch echt “wederzijds vertrouwen en respect” nodig is, hield voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement hem op Twitter nog eens voor.

“We roepen premier Janša dringend op om te stoppen met de provocaties tegen leden van het Europees Parlement”, twitterde Sassoli. Zulke aanvallen raken ook de EU-burgers die hen hebben gekozen, waarschuwt hij.

Ook tegen Sassoli keert Janša zich hoogstpersoonlijk. “Slovenië is geen kolonie” en Europarlementariërs zouden zich bezighouden met “politieke intriges” en “uit de lucht gegrepen aantijgingen”, twitterde de premier.

Steun van EU-voorman Michel

Ook de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie mengt zich in de ruzie. Charles Michel hekelt net als Rutte de aanval van premier Janez Janša op Europarlementariërs en maant meteen tot “wederzijds respect” tussen de EU-leiders.

De harde aanvaring tussen Rutte en Janša donderdag, waarbij de Sloveense ambassadeur in Den Haag op het matje moest komen, was al ongebruikelijk. Dat Michel zich over de kwestie uitspreekt is al even zeldzaam. Michel ontvangt Rutte, Janša en de andere regeringsleiders van de EU volgende week in Brussel voor een Europese top.

“Leden van het Europees Parlement moeten vrij van iedere druk hun werk kunnen doen”, twittert Michel. “Wederzijds respect” tussen de EU-instellingen en de EU-leiders is “de enige weg vooruit”.

Lees ook:

Brussel bibbert: de populistische Sloveense premier Janša wordt EU-voorzitter

De populistische Sloveense premier Janša, die graag ruzie zoekt met journalisten en EU-instituties, kreeg afgelopen zomer de voorzittershamer van de EU in handen. Gaat dat wel goed?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden