Marinemissie

Ruime meerderheid voor militaire missie in de Perzische Golf

Het fregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt volgend jaar naar de Perzische Golf.Beeld Defensie

De marinemissie in de Perzische Golf krijgt brede politieke steun. De coalitiepartijen en SGP, GroenLinks en PvdA schaarden zich gisteren achter het plan van ministers Stef Blok (buitenlandse zaken) en Ank Bijleveld (defensie).

Een Nederlands fregat gaat vanaf februari een aantal maanden patrouilleren aan beide kanten van de Straat van Hormuz, een cruciale zeestraat voor olietankers in de buurt van Iran en Saudi-Arabië. Dat gebeurt op initiatief van Frankrijk, dat ook een schip stuurt. Het staat uitdrukkelijk los van een door de VS geleide missie. Dat land voert een harde confrontatiepolitiek tegen Iran.

Volgens Blok moeten de oren en ogen van Europese marineschepen aanslagen op commerciële schepen afschrikken. Dit voorjaar vonden er aanslagen plaats op schepen en westerse landen verdenken Iran van betrokkenheid.

Diplomatieke inspanningen

Een andere reden voor het kabinet mee te doen is dat militaire samenwerking in Europa vaak moeilijk van de grond komt. Nederland wil het goede voorbeeld geven. “Mijn partij zegt vaak dat we niet alleen op de Amerikanen moeten rekenen”, zei Bram van Ojik (GroenLinks). “Dan moeten we ook welwillend kijken naar een goed onderbouwde Europese missie.” GroenLinks en de PvdA willen meer weten over de diplomatieke inspanningen die het kabinet toezegt om de spanningen rond de Perzische Golf te verminderen. Blok noemde deelname aan de marinemissie ‘de kern’ van zijn aanpak. Op verzoek van de oppositiepartijen komt hij begin volgend jaar met een brief over hoe hij zijn diplomaten met Frankrijk laat optrekken.

André Bosman (VVD) noemt iedere stap in de afbouw van spanningen winst. Binnen de coalitie gaat alleen de ChristenUnie met enige tegenzin akkoord. Alleen PVV en SP zijn tegen de missie. De PVV wil dat Nederland de Amerikaanse aanpak van druk uitoefenen steunt, en de socialisten vrezen dat ook de huidige missie de spanningen vergroot.

Lees ook:
Marinefregat gaat vooral veel niet doen in de Perzische Golf

Een Nederlands marinefregat gaat volgend jaar naar de Perzische Golf, maar zal geen commerciële schepen escorteren. Het ministerie weet niet wanneer de missie als een succes geldt. 

Iran slaat protesten met harde hand neer, maar doet ze af als een storm in een glas water

De Iraanse regering treedt hard op tegen protesten, volgens Amnesty zijn er al meer dan honderd doden gevallen. Teheran zegt dat het Westen achter alle onrust zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden