Oud-minister

Rudolf de Korte, de man van ‘eens maar nooit weer’

Rudolf de Korte naast toenmalig premier Lubbers tijdens het debat over wie verantwoordelijk is voor het lekken over de afschaffing van de WIR-regeling.Beeld ANP

 Voormalig vicepremier Rudolf de Korte (VVD) is overleden. Hij is 83 jaar oud geworden.

Op en rond het Binnenhof worden uitspraken graag en met liefde hergebruikt. “Dat was eens, maar nooit weer”, is er zo één. Terecht of onterecht geciteerd bij een vermeende blunder van een politicus. Rudolf de Korte, voormalig vice-premier, minister en Kamerlid namens de VVD, heeft de twijfelachtige eer de eerste te zijn geweest tegen wie de uitspraak gebezigd werd. De Korte overleed vorige week in zijn woonplaats Wassenaar. Hij werd 83 jaar.

De Korte vond het in december 1986 nodig publiekelijk zijn weerzin uit te spreken over een mogelijk staatsbezoek van koningin Beatrix aan Japan. Hij deed dat op een spreekbeurt bij de VVD-­afdeling in Woudenberg. Het probleem was dat De Korte inmiddels vice-premier was in het tweede kabinet-Lubbers. De premier was bepaald niet gediend van dergelijke in het openbaar geuite kritiek.

Het tweede probleem was de stroeve persoonlijke verhouding tussen premier en vice-premier. Na de verkiezingen van 1986, die CDA’er Lubbers glansrijk had gewonnen, was het zijn vaste voornemen door te gaan met de VVD in een coalitie, maar dan wel met als vice-premier de man die de laatste periode van het eerste kabinet-Lubbers furore maakte: Pieter Winsemius. Die keerde echter niet terug in het kabinet en Lubbers moest het doen met een man die in zijn ogen wellicht niet eens tweede keus was.

Lubbers zette De Korte op zijn plaats

In het debat over de uitspraken van De Korte haalde Lubbers ongewoon hard uit. Het ‘dit valt in de categorie: eens maar nooit weer’ in dat debat uitgesproken, zette De Korte als een kwajongen op zijn plaats en beheerste zijn hele periode als vice-premier.

Dr. Rudolf Willem de Korte studeerde wiskunde en natuurwetenschappen en was voor hij minister werd bijna tien jaar lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, de laatste jaren als financieel woordvoerder. Hij volgde in het eerste kabinet-Lubbers de tijdens zijn ministerschap overleden Koos Rietkerk op als minister van binnenlandse zaken. In het tweede kabinet-Lubbers beheerde hij de portefeuille economische zaken.

De belangrijkste beslissing die hij in die periode nam was het afschaffen van de Wet investeringsrekening (Wir), die bedrijven subsidieerde bij het doen van investeringen. Het besluit lekte voortijdig uit, wat ertoe leidde dat bedrijven massaal investeringen aanmeldden voor subsidie. De schade voor de overheid liep in de honderden miljoenen.

De Korte’s politieke loopbaan eindigde in mineur. Bij de verkiezingen van 1989 zette de VVD hem op de twaalfde plaats, de leden maakten er uiteindelijk nog een achtste plaats van. In 1995 verruilde De Korte de ­politiek voor het bankwezen. Hij werd in dat jaar vice-president van de Europese Investeringsbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden