Formatie

Remkes probeert een andere aanpak: hij neemt Rutte, Kaag en Hoekstra mee naar een landgoed

Informateur Johan Remkes (VVD) staat de pers te woord na afloop van gesprekken over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Informateur Johan Remkes (VVD) staat de pers te woord na afloop van gesprekken over de kabinetsformatie.Beeld ANP

Het is tijd voor een andere aanpak: informateur Johan Remkes neemt de leiders van VVD, D66 en CDA dit weekend mee naar landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, in de hoop de bestaande impasse in de kabinetsformatie te doorbreken.

Bart Zuidervaart

De opdracht van Remkes is om uit deze drie partijen een minderheidskabinet te formeren. Vooralsnog is het onduidelijk of dat gaat lukken. Het wil weleens helpen om buiten Den Haag te praten, zei Remkes woensdagmiddag. Hij rekent op ‘briljante ideeën’ van de partijleiders.

Een stroeve formatie verhuizen naar een andere plek is een beproefde methode. Het gebeurde in 2007, toen informateur Herman Wijffels de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie een paar dagen meenam naar de Zwaluwenberg. In 2017 togen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie naar datzelfde landgoed, onder leiding van informateur Gerrit Zalm.

Remkes is van plan om de formatie ‘vanuit de inhoud’ voort te zetten. De onderlinge relaties zijn de afgelopen weken verder verstoord geraakt (denk aan de H.J. Schoo-lezing van Sigrid Kaag), maar de informateur denkt dat dit te repareren valt. Hij verwacht ook dat de inhoudelijke verschillen tussen VVD, D66 en CDA te overbruggen zijn.

Opvallend is dat Remkes wil dat de nieuwe coalitie straks constructief samenwerkt met oppositiepartijen als PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Lilianne Ploumen en Jesse Klaver hebben onlangs laten weten niets voor een gedoogrol te voelen, of iets wat daar bij in de buurt komt.

De informateur polst ook of er steun te vinden is bij andere oppositiepartijen. Daarom sprak hij woensdagochtend met Volt, de groep-Van Haga, SGP, JA21 en Liane den Haan. Daar zijn allerlei varianten op tafel gekomen, waarin deze partijen op enige manier de coalitie kunnen steunen. Een gedoogconstructie is mogelijk, maar ook de vorming van een extraparlementair kabinet. Dan komt er slechts een regeerakkoord op hoofdlijnen en leveren allerlei partijen bewindslieden. “Het gaat nu om slimme oplossingen”, zei Remkes.

Lees ook:

CDA-leden leggen druk op formatie

De leden van het CDA hebben tijdens het bijzondere partijcongres van afgelopen zaterdag de druk op de formatie opgevoerd. Zo moet volgens de achterban het afschaffen van het leenstelsel voor studenten een breekpunt worden tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden